Valoarea fuziunilor si achizitiilor va depasi 2,5 mld. euro in 2007, fara tranzactii foarte mari

15 martie 2007

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, cand s-a finalizat privatizarea BCR (3,75 miliarde euro), potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment. Pentru acest an, Raiffeisen Investment estimeaza peste 150 de tranzactii private si cresterea valorii medii pe tranzactie la 15 milioane de euro.
       
Ca valoare cumulata a achizitiilor si fuziunilor Raiffeisen Investment estimeaza depasirea cifrei de 2,5 miliarde euro, fara finalizarea vreunei "mega tranzactii".  "Analiza noastra a aratat ca piata efectiva de M&A nu poate fi limitata la nivelul marilor tranzactii, ci aceasta trebuie sa includa si tranzactiile medii si mici, cu o valoare de circa opt milioane euro, dar cumuleaza un miliard de euro anual, cu tendinte evidente de crestere", a declarat directorul general al Raiffeisen Investment Romania, Ioana Filipescu.
         
Raiffeisen Investment estimeaza ca piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut o performanta buna anul trecut, insumand 6 miliarde de euro, dar s-a situat mai jos decat in 2005, cand au fost consemnate tranzactii de 6,8 miliarde de euro. "Ambii ani au fost insa influentati de mega tranzactii - achizitia MobiFon de catre Vodafone in martie 2005 si respectiv privatizarea BCR catre Erste Bank finalizata in octombrie 2006 - care au reprezentat mai mult de jumatate din valoarea pietei din anul respectiv fiecare", se arata in studiu.
          
Din punct de vedere al numarului de tranzactii facute publice, anul trecut a inregistrat un record, cu un total de 166 de fuziuni si achizitii raportate. O premiera a reprezentat-o si numarul semnificativ de 129 de tranzactii private (excluzand privatizarile), cu 25% mai mult decat in 2005, respectiv 2-3 tranzactii pe saptamana.
          
Aceasta subliniaza atat maturizarea pietei de fuziuni si achizitii locale, cat si interesul deosebit al investitorilor pentru Romania.
           
In 2005, cresterea pietei de fuziuni si achizitii s-a datorat in mare masura cresterii numarului de achizitii de companii romanesti de catre firme straine (avans cu 60% al numarului de tranzactii private). "In 2006, insa, cresterea a avut ca suport, oarecum surprinzator, tranzactiile interne, intre un cumparator si un vanzator roman de o valoare mult mai mica, dar cu o dinamica mult mai accentuata (crestere cu 70% a numarului de tranzactii private)", se mai spune in studiu.
         
Anul trecut, jumatate dintre tranzactiile private au fost interne, procentul ajungand la 60% prin includerea privatizarilor. in acest fel, Romania s-a aliniat tendintei vizibile in tarile din regiune, apreciaza specialistii Raiffeisen.
           
In ceea ce priveste tranzactiile de extindere internationala a companiilor romanesti, se inregistreaza cote mult mai reduse, numai trei tranzactii in 2006, la fel ca si in 2005.
      
Mega tranzactiile, de peste un miliard de euro, si tranzactiile mari, de peste 100 milioane euro fiecare, sunt cele care dau volumul pietei. "Daca BCR a reprezentat 60% din valoarea pietei de M&A, cele sase tranzactii mari din anul trecut au reprezentat la randul lor jumatate din restul pietei. In 2005, tranzactia Mobifon a reprezentat 50% din piata de M&A iar cele noua tranzactii mari din acel an au acoperit 65% din restul pietei", precizeaza comunicatul.
      
Raiffeisen Investment considera ca exista toate premisele pentru ca evolutia pozitiva a pietei sa continue si in acest an, desi procesul de privatizare se apropie de sfarsit, tendinta vizibila in numarul de privatizari incheiate in 2006.
      
Studiul a luat in considerare tranzactiile finalizate in decursul anilor calendaristici 2005 si 2006. Nu sunt incluse in studiu tranzactiile imobiliare si nici ofertele publice initiale. in schimb, sunt luate in considerare tranzactii cu pachete de peste 10% din actiunile unei companii, indiferent daca companiile erau sau nu cotate la bursa.
    
Raiffeisen Investment Romania SRL este divizia de investitii si consultanta in fuziuni si achizitii a grupului Raiffeisen, care activeaza pe piata romaneasca din 1998, furnizand servicii, in aceasta perioada, pentru peste 50 de tranzactii.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro