Valoarea apartamentelor vechi din Capitala s-a redus cu pana la 50% fata de anul trecut

27 aprilie 2009

Valoarea apartamentelor din Bucureşti construite în perioada 1950-1989 s-a redus cu până la 50% în perioada februarie-martie 2009, comparativ de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară şi brokeraj Coldwell Banker. Lipsa cererii, generată de situaţia financiară şi de accesul deosebit de greu al populaţiei la creditare, a determinat proprietarii de astfel de apartamente să acorde reduceri de până la 40-50% faţă de perioada februarie-martie 2008, când, de altfel, s-a înregistrat maximul istoric de preţ plătit pe metrul pătrat util, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă şi brokeraj în sectorul imobiliar.

“Un element cu greutate în preţul apartamentelor de acest gen pare să fie anul de construcţie: înainte sau după 1977. De altfel, de aceasta ţin cont şi băncile în momentul acordării creditelor ipotecare, dar şi evaluările orientative din grilele notarilor publici în vederea calculării onorariilor acestora şi a calculării impozitului către stat la vânzarea proprietăţilor imobiliare”, a declarat managing partner Colwell Banker Banu Manta, Cătălin Şerbănescu

“Asistăm la reduceri considerabile faţă de perioada similară a anului trecut (...), de pildă, în cartierele Militari şi Drumul Taberei – zone în care există un fond mare de spaţii locative comparativ cu alte cartiere ale capitalei. Conştientizând că singura şansă pentru a tranzacţiona constă în ajustarea preţurilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preţurile pe metrul pătrat util au coborât la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei şi patru camere şi 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu două camere şi garsoniere. Acestea din urmă rămân în continuare cele mai solicitate, motiv pentru care există uşoara diferenţă de preţ”, a explicat Şerbănescu.

Astfel, în martie, o garsonieră într-un bloc construit în 1979 în zona Moghioroş din Drumul Taberei, cu o suprafaţă de 34 de metri pătraţi, se vindea cu 41.000 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere într-un bloc vechi din Militari, cu o suprafaţă de 71 de metri pătraţi, se tranzacţiona cu 67.000 de euro. În Crângaşi, pe de altă parte, preţurile la apartamentele vechi se menţin cu circa 5-10% mai ridicate decât în restul sectorului şase. Un apartament de două camere cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi, situat într-un bloc construit în 1982, se vindea la finalul primului trimestru al anului cu circa 62.000 de euro.

“Comprimarea preţurilor a determinat micşorarea diferenţelor de preţ între diferitele tipuri de apartamente. Putem spune că actualele condiţii de piaţă sunt favorabile proprietarilor care urmăresc să-şi schimbe garsonierele şi apartamentele compuse din două camere cu apartamente având trei sau patru camere. Bineînţeles, este puţin probabil ca acest schimb să poată fi făcut direct cu un alt proprietar datorită divergenţelor care apar de regulă între cei care fac schimbul, pe fondul diferenţelor de opinie privind condiţiile oferite şi cele primite. Şi următoarele luni vor fi dominate de tranzacţiile pe segmentul de piaţă al apartamentelor vechi. Este posibil ca preţurile să mai coboare, însa nu la fel de abrupt ca în ultimele luni”, se arată în comunicatul Coldwell Banker.

Compania americană de consultanţă imobiliară şi brokeraj, deţinută în prezent de Realogy Corporation, este unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reţeaua sa, Coldwell Banker acoperă 47 de ţări cu 3.600 de birouri şi 120.000 de brokeri.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro