Preturile locuintelor vor scadea cu pana la 15% imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar vor reveni pe un trend treptat de crestere dupa circa doi ani, a declarat ieri, 21 septembrie, Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). "Probabil ca scaderea va fi de pana la 15% ca urmare a socului economic care va avea loc pe fondul scumpirii utilitatilor, a alimentelor. Romanii nu vor mai fi atat de interesati sa cumpere locuinte, ulterior insa preturile vor creste treptat, dupa care va avea loc o stabilizare”, a spus Cleciu, la un seminar pe tema pietei imobiliare.
Previziuni similare a formulat, la seminar, Kamil Kosman, director de divizie in cadrul Ceska Sporitelna Bank din Cehia, parte a grupului austriac Erste. El a apreciat ca evolutia pietei imobiliare din Romania va fi similara cu cea din Cehia sau Slovacia.
"Pe piata rezidentiala, de exemplu, preturile au crescut extrem de mult inainte de integrarea in Uniunea Europeana, dupa care a avut loc o scadere a preturilor. Treptat insa preturile au inceput sa creasca din nou si ca urmare a amplificarii pietei creditului ipotecar", a aratat Kosma. El a apreciat ca si in Romania, imediat dupa aderare, preturile locuintelor vor scadea, dar vor incepe ulterior sa creasca treptat .
Tot dupa aderare, romanii se vor "americaniza", adica vor lua in calcul chiria, si tot mai putini cetateni ai patriei vor vrea sa devina propietari:
Oficialul ARAI sustine ca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, va avea loc si o schimbare de mentalitate in ceea ce priveste proprietatea asupra locuintelor, iar piata inchirierilor va avea un rol foarte important. "Tot mai multi romani vor pleca in strainatate sa lucreze, din acest motiv nu va mai fi un interes atat de mare pentru cumpararea locuintelor. De asemenea, vor veni si multi straini sa lucreze in Romania si vor cauta sa inchirieze o locuinta", a precizat Cleciu. In opinia sa, aceasta evolutie va determina fondurile de investitii sa cumpere proiecte rezidentiale in Romania, in vederea inchirierii.
In ceea ce priveste previziunile ARAI pentru celelalte segmente imobiliare, Cleciu a aratat ca toate vor inregistra dezvoltari semnificative dupa aderare. "Piata spatiilor de birouri va atrage investitii importante, care vor reusi in cele din urma sa echilibreze raportul cerere-oferta, ceea ce va duce la stabilizarea chiriilor", a spus Cleciu.
Referitor la piata spatiilor comerciale, reprezentantul ARAI a aratat ca aceasta va consemna nu numai intrarea unor operatori importanti, ci si iesirea de pe piata a altora. "Concurenta va fi din ce in ce mai apriga, dezvoltatorii se vor axa pe conceptul de parcuri comerciale si de asemenea, vom vedea si retrageri de pe piata, pe fondul amplificarii concurentei", a mai spus Cleciu.
Potrivit acesteia, cea mai importanta evolutie va avea loc pe piata spatiilor industriale, dar dezvoltarea acestui segment va depinde foarte mult si de nivelul investitiilor in infrastructura.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro