Unul din noua utilizatori de Internet navigheaza fara antivirus - studiu G Data Security

7 noiembrie 2011

Numarul de tulpini noi de malware continua sa creasca; G Data Security Labs a contabilizat peste 1,2 milioane doar in prima jumatate a anului. Cu toate astea, aflam din sondajul international G Data Security Survey 2011 realizat la nivel global ca unul din noua utilizatori de Internet nu folosesc o solutie de securitate eficienta.


O proportie semnificativa din populatia Marii Britanii navigheaza pe Internet neprotejata (sursa: Ofcom, The Communications Market 2011, Q1). Desi aproape jumatate dintre utilizatorii de Internet din Marea Britanie au platit pentru solutia instalata, 44% se bazeaza pe programe gratuite de securitate, solutii care nu sunt la fel de eficace precum solutiile platite. La nivel global, patru din zece utilizatori considera solutiile gratuite a fi egale cu pachetele de securitate platite, ca nivel de performanta si de tehnologie. Aceste rezultate sunt ingrijoratoare, deoarece astfel de utilizatori de Internet sunt tinte usoare pentru infractorii cibernetici. Pentru mai multe informatii despre comportamentul utilizatorilor si cunostintele acestora despre amenintarile online, consultati G Data Security Survey 2011.


Utilizatorii de Internet care nu folosesc solutii de securitate eficiente pentru a se proteja impotriva atacurilor cibernetice risca sa devina victime ale infractorilor online," explica Eddy Willems, G Data Evangelist. Utilizatorii se pot proteja, doar in cazul in care utilizeaza un software de securitate complet. In plus fata de protectia antivirus, acesta ar trebui sa includa tehnologii pentru detectarea malware-ului necunoscut, precum si protectie in timp real impotriva codurilor malware necunoscute. Pachetele de securitate care includ un firewall integrat, un modul anti-spam si un filtru web ofera cea mai buna protectie deoarece in astfel de pachete, toate componentele de securitate au fost armonizate, oferind astfel cea mai buna protectie posibila impotriva oricarui tip de atac."


Cum se protejeaza utilizatorii in fata amenintarilor online?


Aproape noua din zece utilizatori de Internet din intreaga lume folosesc o solutie de securitate pentru a se proteja impotriva amenintarilor de pe Internet. Aceasta este vestea buna. La polul opus, unsprezece la suta din utilizatorii de Internet navigheaza pe web fara o protectie adecvata. La acest capitol, cel mai rau stau acest capitol, cel mai rau stau utilizatorii din Rusia și Olanda.
Aproape jumatate din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, USA si Rusia au platit pentru un pachet de securitate. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj din Franta, Germania, Italia si Spania folosesc o solutie de securitate gratuita.


Utilizatorii nu sunt constienti de diferentele de performanta dintre software-ul de securitate gratuit si cel platit

La scara globala, patru din zece utilizatori de Internet considera nivelul de performanta al unei solutii de securitate gratuite a fi la acelasi nivel cu cel al uneia platite. Acest punct de vedere este impartasit de aproximativ 50% din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, Franta, Germania sau Italia. 42% dintre utilizatorii de Internet din Germania si Marea Britanie care folosesc un pachet gratuit de antivirus cred ca folosesc o suita cu protectie completa, iar aproximativ 10% nici macar nu stiu ce tip de solutie au instalata pe computer. Aceasta conceptie gresita se poate dovedi a fi una costisitoare pentru utilizatori. Peste toate acestea, programele gratuite de securitate, de regula, includ un numar limitat de tehnologii de securitate, ceea ce inseamna ca PC-ul nu este complet protejat de toate amenintarile de pe Internet.


Solutiile de protectie antivirus gratuite includ rareori un filtru http, care sa depisteze un cod malware intr-un site web si sa-l blocheze inainte de a ajunge la browser. Acelasi lucru este valabil si pentru firewall-uri puternice, care ofera protectie in fata atacurilor directe sau pentru module anti-phishing, care impiedica accesul utilizatorilor la site-uri frauduloase. 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro