Unicredit: populatia trece la sofisticat, cand vine vorba de financiar

22 mai 2007

In privinta alocarii activelor, schimbarea treptata de la instrumentele traditionale de economisire la cele specializate au continuat sa evolueze in regiunea ECE anul trecut, spun analistii Unicredit in ultimul studiu privind standardul de viata al populatiei. Aceasta evolutie a fost sprijinita de cresterile puternice a preturilor actiunilor si de cresteri puternice ale pietelor financiare din fiecare tara. Diversificarea sporita a activelor financiare detinute de catre populatie reflecta in general niveluri scazute ale dobanzilor la depozite, randamentele mari pe alte tipuri de investitii, cum ar fi actiuni listate la bursa si fondurile mutuale.

 

In vreme ce detinerile de numerar au ramas aproape constante in timp, economiile pastrate in depozite bancare au continuat sa piarda teren, scazand la 51% ca procentaj din avutia totala (fata de 65% in anul 2000). Evident, declinul a fost mai vizibil in tari cu piete financiare mai dezvoltate (ex: Polonia, Ungaria si Republica Ceha), in timp ce depozitele continua sa joace un rol important in cazul Romaniei, Turciei, Croatiei si Bulgariei, unde pietele financiare inca tind sa ramana bazate pe activitatea bancara si nivelurile dobanzilor se pastreaza relativ ridicate in special in Romania si Turcia. Tendinte similare sunt vizibile in Rusia, unde cresterea depozitelor este favorizata de schimbari in comportamentul partii conservatoare a populatiei, a carei principala modalitate de economisire era numerarul (in special valuta straina) ”sub saltea”.

 

Mediul macroeconomic din ce in ce mai stabil a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra pietei de asigurari, unde cererea pe segmentul asigurarilor de viata a depasit cresterea veniturilor, in special in tari unde inca nu exista un sistem de pensii reformat (ex. Romania, Slovenia, Turcia, si, intr-o mai mica masura, Republica Ceha). “Fondurile de pensii raman de departe componenta cu cea mai promitatoare si rapida crestere a activelor financiare”, a mai declarat Debora Revoltella. Fondurile de pensii si-au triplat ponderea in total avutie financiara atingand 9% la sfarsitul anului. in mod clar, participarea la fondurile de pensii administrate privat si dimensiunea relativa a activelor acumulate este deja mare in primele tari care au introdus al doilea pilon de pensii obligatoriu – in Polonia si in Ungaria, cu o rata de participare de 83%, respectiv 68%, ca si in Bulgaria si Croatia. Cresteri sunt de asteptat in tarile unde al doilea pilon a fost implementat recent (Slovacia) sau in care va fi introdus in viitorul apropiat (Romania).

 

Creditele ipotecare si imobiliare au in continuare cel mai mare potential

In concordanta cu evolutia din zona euro, creditele ipotecare si imobiliare raman principalul element care a determinat explozia creditului (depasind creditele de consum in ceea ce priveste ponderea in total pasive financiare). Creditele ipotecare si imobiliare au sporit in medie cu 44% in perioada 2000-2006, alimentate atat de factori de natura cererii, cat si de factori de natura ofertei. in ansamblu, insa, creditele ipotecare si imobiliare reprezinta doar 7% din PIB in regiunea Europei Centrale si de Est, semnificativ mai scazut fata de nivelul de 38% inregistrat in zona euro. “Aceste cifre indica potentialul imens de crestere viitoare pe segmental creditului ipotecar pe termen lung,” a declarat Erich Hampel. “Bancile internationale ca UniCredit Group au experienta substantiala pe acest segment si pot contribui la dezvoltarea pietelor din ECE cu expertiza acumulata si cu produse moderne. Acest fapt aduce valoare, atat pentru populatia din regiune, cat si pentru banci.”

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro