UniCredit: crestere economica de peste 5 procente anul acesta

Un viitor favorabil este consimtit pentru tarile candidate la Uniunea Europeana, care arata ca procesul de aderare la Uniunea Europeana confera importante stimulente dezvoltarii. Anticipand produsul intern brut la 3,9% in 2006, Croatia confirma miscari foarte apropiate de potentialul sau, cresterea datorandu-se investitiilor si exportului. Investitiile reprezinta un sprijin cu impact... major pentru tarile candidate, in timp ce exporturile acestor tari vor fi revigorate de catre cererea in crestere de pe cele mai importante piate de export. Grupul Unicredit estimeaza pentru acesta o crestere economica sanatoasa atat in Romania, cat si in Bulgaria, de 5,5%  si o revigorare a exporturilor.

Pentru Romania, analiza Unicredit indica o accelerare a economiei de 5,5% in 2006, bineinteles, cu unele oscilatii in zona investitiilor si a consumului si cu unele tendinte negative privind balanta de plati externe. Desi estimari precise privind costurile nu sunt inca disponibile, pentru al doilea an consecutiv, cresterea economica ar putea fi afectata de inundatii.

O crestere reala, de 5,5% este estimata si in Turcia, care este ajutata de consum si investitii. O contributie negativa asupra cresterii economice il are balanta negativa dintre exporturi si importuri, pe fondul unei cereri importante de produse din import. Cele mai importante evolutii ale economiei le vor inregistra tarile baltice, Estonia, Letonia si Lituania, a caror crestere economica va depasi 6,5%, ajungand chiar si 9,5%

Rata inflatiei la sfarsitul anului va depasi cu doua puncte procentuale tinta impusa de BNR, urmand sa ajunga la 7%, mai arata studiul UniCredit.

Pentru sfarsitul anului, raportul bancii italienii prevede o apreciere a leului fata de dolar de 5,2% in comparatie cu 2005, un euro urmand sa fie cotat la 3,49 RON. Analistii UniCredit considera ca leul isi mentine si anul acesta tendinta de apreciere gratie unor politici monetare si a intrarilor de capital, cu unele deprecieri in cazul in care tara noastra nu respecta calendarul aderarii respectand calendarul Uniunii Europene.

Romania, fruntasa la credite

Romania se numara printre tarile candidate la Uniunea Europeana cu una dintre cele mai importante evolutii ale nivelului creditarii in acest an. Potrivit unei analize realizate de grupul UniCredit, creditul neguvernamental va creste anul acest cu 22,1%, in comparatie cu 2005. Cu aceste valori prognozate, ne aflam pe locul 2 in grupul tarilor candidate la UE. Cu o majorare de 29% avansata de specialistii UniCredit pentru anul acesta, Turcia se afla pe locul intai. Pentru colega noastra de aderare in 2007, Bulgaria, a fost estimata o crestere de 20,6 procente, in timp ce Croatia urmeaza sa "consume" cu 11,8% mai multe credite fata de anul precedent.

In ceea ce priveste dobanda de referinta a bancii centrale, analistii UniCredit considera ca aceasta va atinge nivelul de 9,5% la sfarsitul anului, in crestere cu doua procente fata de 2005. La ora actuala, BNR a stabilit pentru dobanda de referinta un nivel de 8,5%, iunie fiind a treia luna consecutiva in care Banca Nationala mentine acest nivel. Perioada urmatoare ar putea aduce insa o crestere a dobanzii, pe fondul actual al unei scaderi a cererii de lei pe piata valutara si a unei aprecieri puternice a euro in raport cu moneda nationala inregistrate in aceasta perioada.   

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro