Autoritatile din Ungaria promoveaza o dieta sanatoasa prin impunerea de taxe suplimentare la alimente. Desi o serie de alte tari Europene, printre care si Romania, au prezentat perspective in acest sens sau chiar au aplicat, niciunul dintre aceste state nu a ajuns la abordarea Ungariei.
In ultimele 18 luni, autoritatile de Budapesta au impus o serie de taxe suplimentare pentru sare, zahar sau ingredientele folosite pentru prepararea bauturilor racoritoare carbogazoase. Prin acest demers se urmareste atat o crestere a veniturilor la buget, dar si determinarea schimbarii stilului de viata a celor care si-au format obiceiul de a manca nesanatos. Fondurile suplimentare obtinute vor fi folosite pentru finantarea sistemului medical.
Tarabele pietelor din Budapesta nu sunt pline cu legume si fructe, ci cu dulciuri, produse de patiserie, carnati sau untura, de aceea doua treimi dintre unguri sunt supraponderali sau chiar obezi, iar tara are cel mai ridicat consum de sare pe cap de locuitor din Uniunea Europeana.
Ca rezultat, Ungaria are una dintre cele mai mici sperante de viata din UE. In 2011 era de doar 71,2 ani pentru barbati si 78,7 ani pentru femei. Cele mai recente statistici ale sperantei de viata in cele 27 de state membre ale UE dateaza din 2009 si indica o speranta de viata de 76,6 ani pentru barbati si 82,6 pentru femei.
Expertii in nutritie saluta initiativa suprataxarii alimentelor nesanatoase considerand ca este una eficienta pentru a determina o schimbare in stilul de viata al oamenilor. Aceasta tactica s-a dovedit eficienta in ceea ce priveste alcoolul sau tigarile.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro