Cum va arata piata fortei de munca dupa 1 ianuarie 2007 pentru romanii dornici sa-si gaseasca un job in una dintre tarile occidentale? Va fi inlesnit accesul romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana? Mai mult fortate de imprejurari decat bucuroase, tot mai multe tari membre UE vor deschide granitele si pentru muncitorii romani. Asa se face ca romanii vor putea sa lucreze dupa aderare in majoritatea tarilor din Europa.
Cu toate acestea, cele mai “accesibile” locatii pentru romanii de toate categoriile vor ramane Italia si Spania, tari de care s-au legat in ultimii ani visele de preamarire ale multor conationali. In continuare, aceste state “binevoitoare” vor constitui principala atractie pentru romanasii gata de munca, orice sector de activitate putand fi abordat. Daca in privinta Spaniei nu se anunta nici o opreliste, in relatia Romania – Italia exista o mica problema reprezentata de combaterea drogurilor si a traficului de persoane, pentru care se incearca o rezolvare cat mai grabnica prin semnarea unui acord intre cele doua parti.
Tot in categoria tarilor “deschise” mai fac parte Grecia, Marea Britanie si Franta. Numai ca aceste state vor accepta muncitori romani numai pentru anumite domenii. Daca Grecia va pastra restrictii pentru toate posturile disponibile in sectorul public, Marea Britanie este dispusa sa angajeze romani numai in sectoarele agricol si alimentar. In privinta Frantei, situatia se schimba, aici fiind disponibile joburi in mai multe sectoare economice, printre care constructii, comert, salubrizare, industria chimica, agroalimentara, alimentara si cea hoteliera, productia de energia si cea de ciment etc. Astfel, romanii pot gasi posturi precum zidar, fierar-betonist, tamplar, sef de santier, sef de lucrari, mecanici, operatori pe masini-unelte, tubulatori, cazangii, desenatori, proiectanti, instalatori, specialisti intretinere ascensoare, controlori de calitate, lucratori in industriile electrica si electronica etc.
Sunt si state occidentale care nu sunt incantate deloc de faptul ca romanii ar putea invada piata fortei de munca. Chiar daca nu o spun pe sleau, aceste tari isi manifesta dezacordul prin luarea unor decizii mai putin “ortodoxe” pentru noii veniti. De exemplu, in ciuda faptului ca Danemarca va oferi locuri de munca romanilor, nu ii va plati conform standardelor europene, ci potrivit reglementarilor din Regat. Este si cazul Olandei, care chiar daca va ridica restrictiile pentru accesul la munca a conationalilor, dupa un an va analiza situatia fortei migratoare de munca si va decide daca va mentine deschise granitele pentru cei care-si cauta un job sau daca va incepe sa elibereze permise de munca. Belgia va angaja personal doar atunci cand va fi criza pe piata portei locale de munca. Iar Austria si Germania vor impune anumite masuri de ingradire a imigratiei.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro