Unde mergem la schi?

25 octombrie 2006

Statiunile montane romanesti de schi se afla, din punct de vedere al dimensiunilor, dotarilor, serviciilor oferite si al raportului calitate-pret, cu mult sub nivelul celor din strainatate, sustine directorul general al agentiei de turism Trans-Tours, Zsolt Lakatos. “Suprafata totala insumata a partiilor de schi din Romania este egala cu suprafata totala a partiilor unei singure statiuni montane de schi din Austria”, a precizat Zsolt Lakatos, a carui companie de turism ofera sejururi la schi in 36 de destinatii din patru tari (Italia, Franta, Slovenia si Austria). “Preconizez, pentru iarna aceasta, un sezon dezastruos pentru statiunile romanesti de schi, datorita raportului calitate-pret net superior oferit de statiunile de schi din strainatate. La nivel de suprafata, dotari si servicii, nu putem concura cu statiunile din strainatate”, a adaugat Zsolt Lakatos, informeaza Newsin.

Ofertele agentiilor romanesti de turism, prezentate la Targul International de Turism ITF 2006, pentru statiunile de schi din Italia (Madonna Di Campiglio, Molina, Predazzo, Issolachia sau Capriana) variaza de la 235 pana la 525 euro de persoana pentru o saptamana de sejur cu demipensiune, in hoteluri de trei si patru stele. Pentru statiunile de schi din Austria (Solden, Kitzbuhel, Nassfeld, Zell Am See sau Bad Kleinkirchheim), preturile variaza de la de la 90 la 441 euro de persoana pentru o saptamana de sejur cu demipensiune, in locatii de trei si patru stele. În statiunile de schi din Slovenia (Kranjska Gora sau Maribor Pohorje), preturile variaza de la 150 la 343 euro de persoana pentru o saptamana de cazare, cu demipensiune, in hoteluri de trei si patru stele.

Prin comparatie, pentru acelasi interval de cazare si aceleasi servicii si facilitati oferite, oferta agentiilor de turism romanesti pentru statiuni de schi din Romania variaza, ca tarif, in medie, intre 315 si 588 euro.

Potrivit Programului national de dezvoltare a turismului montan intitulat “Superschi in Carpati”, aprobat anul acesta de guvern, in urmatorii patru ani, se vor investi peste 130 de milioane de euro pentru dezvoltarea domeniului schiabil din patru zone geografice: statiunile din Valea Prahovei (Sinaia, Busteni, Azuga), Predeal si Poiana Brasov, Valea Jiului (Straja, Lupeni, Parang, Pasul Vulcan), Maramures (Borsa, Cavnic) si Suceava (Campulung Moldovenesc).

Romeo Dunca, singurul motociclist roman care a participat la raliul Dakar, intentioneaza sa investeasca 10 milioane de euro intr-o noua statiune de schi in muntii Banatului, proiect pentru care ar fi necesari de cinci ori mai multi bani.

Proiectul este in faza incipienta si nu exista un plan detaliat scris.  “As fi dispus sa vin eu cu 10 milioane de euro, iar o banca ar fi interesata sa vina cu inca 20 de milioane. (...) Sunt convins ca ar exista resurse pentru a strange 50 de milioane, insa exista cateva piedici care trebuie depasite”, a spus Dunca.

El a mentionat ca si-ar dori sa primeasca terenul de la autoritatile locale contra unui procent anual din profit, insa a subliniat ca acestea vor trebui sa garanteze ca odata inceput proiectul, nu vor aparea probleme cu revendicare terenurilor.
Dunca sustine ideea infiintarii unei statiuni de schi in zona muntilor Banatului, zona accesibila din localitatile Hateg, Caransebes sau Sarmisegetusa.

“Marele atuu ar fi ca zona este practic virgina in ceea ce priveste afluxul turistilor, insa are un potential urias care rivalizeaza chiar si cu Austria, avand avantajul ca e mult mai aproape, iar preturile sunt mai mici, iar vizitatorii pot petrece sejururi indelungate, in loc sa faca patru zile pe drum, mergand in Austria”, a subliniat initiatorul proiectului.

Carmen Costescu

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro