Un nou dispozitiv va permite telefoanelor inteligente sa se incarce singure

Categorie: IT & C

Cercetatorii chinezi au realizat un material transparent care poate fi atasat de ecranul tactil al unui telefon inteligent si poate genera electricitate de cate ori il atingem cu degetul in timp ce este folosit telefonul.

Aproape toate telefoanele mobile si tabletele sunt dotate cu ecrane tactile. Cercetatorii de la Universitatea Lanzhou, din China, au avut ideea de a folosi energia mecanica a acestor atingeri pentru a o transforma in electricitate si pentru a incarca astfel bateria dispozitivului mobil. Este vorba despre un cauciuc siliconic transparent denumit PDMS. Au fost introduse in acest cauciuc niste circuite electrice cu grosimea de doar 700 de nanometri, realizate din titanat zirconat de plumb. Un astfel de circuit este de 140 de ori mai subtire decat un fir de par.

De cate oric aceste nanocircuite sunt indoite, cum se intampla cand atingem cu degetul ecranul tactil al telefonului, ele genereaza electricitate. Materialul este transparent, fiind greu de vazut cu ochiul liber.

In urma experimentelor realizate de cercetatorii chinezi a reiesit faptul ca o simpla atingere a acestui material genereaza un curent electric de 0,8 nanoamperi.

Sursa: Agerpres

Etichete: ,

Alte articole