Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce un plus de agitatie pe piata creditelor din tara noastra. Multi romani spera ca simultan cu deschiderea granitelor spre zona euro se vor desface si buzunarele bancilor din tarile membre, care dau imprumuturi mult mai ieftine decat institutiile de credit de pe malurile dambovitene (3 - 4 la suta) si care nu se supun normelor BNR privind limita maxima de indatorare a unui roman de 40% din totalul veniturilor obtinute. Avantaje suficiente pentru a trezi interesul co-nationalilor dornici sa-si finanteze un vis neimplinit. Numai ca, din pacate, cei mai multi vor trebui sa se multumeasca doar cu privitul in vitrina plina de credite cu dobanzi foarte atractive.
Teoretic, romanii s-ar putea imprumuta mai ieftin de la bancile din Uniunea Europeana. Practic, insa, nici o banca nu da bani daca nu esti cunoscut si nu ai garantii serioase.
In consecinta, vor putea lua credite numai cei care au un istoric la bancile din UE, adica cei care au depozite deschise la aceste institutii. Multi romani au intuit ca istoricul financiar este foarte important la acordarea unui imprumut, fapt pentru care si-au deschis conturi in Uniunea Europeana. Potrivit site-ului Wall Street, peste 10.000 de romani au conturi la banci din tarile membre. Acestia au cele mai multe sanse sa primeasca un credit. Ceva mai usor este si pentru romanii care lucreaza legal in strainatate, cu conditia sa prezinte unele garantii.
Mai exista varianta in care banca din zona euro ar solicita "istoricul" unui cetatean al Romaniei de la o institutie similara din tara noastra, insa acest proces presupune costuri suplimentare, care practic ar scumpi un pic creditul accesat. Sa nu uitam insa ca romanii mai au si sansa "sa vina muntele la Mohamed". Adica, bancile europene care doresc sa intre in Romania sa faca acest lucru, mai ales ca de la 1 ianuarie 2007 nu mai sunt nevoite sa solicite autorizatie din partea Bancii Nationale. O serie de institutii de credit europene si-au manifestat inca de anul trecut interesul pentru Romania. Concurenta din sectorul bancar romanesc s-a intensificat in ultimii ani, iar tendinta va continua si in perioada urmatoare. Avand in vedere acest trend, multi spun ca bancile ar putea sa acorde credite si clientilor asa-zisi indoielnici, care pana acum nu se puteau califica pentru a accesa un imprumut.
Mai mult, bancile prezente deja pe piata autohtona vor trebui sa-si imbunatateasca produsele de creditare pentru a rezista concurentei. Una peste alta, concluzia principala care poate fi trasa din cele cateva oportunitati ivite cu ocazia integrarii Romaniei este simpla, insa utila numai pentru o parte dintre cetateni: Uniunea Europeana inlesneste accesul la credite mai mari si mai ieftine.
www.dinucornel.ro
Cornel Dinu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro