Turnurile rezidenţiale moderne sunt încă aproape inexistente în Bucureşti, însă acestea ar putea servi drept o alternativă destul de interesantă, prin eliminarea costului înalt de cumpărare a terenurilor, susţin reprezentanţii companiei poloneze de consultanţă imobiliară REAS. Potrivit analiştilor imobiliari, deşi producătorii şi-au orientat vizibil activităţile spre proiectele medii şi mediu-plus, oferta rămâne încă mică în ceea ce priveşte diferenţierea de la proiect la proiect, acestea fiind destul de omogene, fără prea mult caracter individual şi cu un nivel înalt de creaţie calitativă în comun. "Ca rezultat, numărul de clienţi de clasă medie, cu un venit oficial în creştere progresivă (atât în volum cât şi ca valoare) nu prea au din ce alege, deoarece se orientează mai mult spre apartamente cu 2-3 camere sau garsoniere pentru familii tinere, decât la apartamente şi vile mari", susţin cei de la REAS.
O altă problemă pe care polonezii de la REAS au identificat-o pe piaţa imobiliară din România este preţul unui apartament nou. "Raportul dintre costul de dezvoltare (teren + investiţie) şi preţul de vanzare final a unui metru pătrat construit, este perceput de către cumpărătorii finali ca fiind prea mare. Una din soluţii ar fi construcţia de blocuri înalte, acolo unde parametrii urbanistici permit acest lucru. Acestea ar putea servi drept o alternativă destul de interesantă, prin eliminarea costului înalt de cumpărare a terenurilor. Totuşi, întrebarea rămâne dacă producătorii sunt gata să-şi scadă o parte din profit pentru a obţine un preţ final mai accesibil şi dacă sunt gata să contribuie la amenajarea infrastructurii din zona respectivă", a declarat Joanna Iwanowska din partea REAS.
Aceasta mai spune că un lucru de o mare importanţa rămâne a fi calitatea produsului final, iar în calitate de produs subînţelegem nu doar unitatea rezidenţială/locuinţa, proiectul rezidenţial, portofoliul de unităţi sau proiecte, dar şi structura, procesul de constituire a obiectului rezidenţial inclusiv cu toate comunicaţiile necesare. "După cum s-a menţionat deja, identificarea problemelor este doar punctul de start, dar foarte important. După identificarea problemelor, ceea ce jucătorii de pe piaţa imobiliară română mai au de facut, este să găsească modalităţile de rezolvare a acestor probleme", mai spune consultantul imobiliar.
REAS şi-a inaugurat activitatea pe piaţa rezidenţială românească în 2007 prin efectuarea unui studiu a patru locaţii urbane importante: Bucureşti, Arad, Constanţa şi Timişoara. La ora actuală, compania a finalizat un studiu analitic şi de monitorizare pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti care conţine o analiză detailată cu date despre nivelul concurenţei, cerere şi ofertă pe anumite segmente, nivelul vânzărilor etc.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro