Turismul in capitala va creste in urmatorii 10 ani

5 iunie 2007

Piata de servicii de turism din Bucuresti va creste in urmatorii zece ani cu o medie anuala de 7,9%, la 14,1 miliarde de dolari, datorita interesului investitorilor si retelelor hoteliere internationale, potrivit CB Richard Ellis, care citeazaun studiu al World Travel&Tourism Council (WTTC). "Lanturile internationale de hoteluri sunt interesate saobtinapozitii puternice pe piata localaa hotelurilor, Bucurestiul fiind inca atractiv si prezentand un mare potential de dezvoltare, comparativ cu alte orase din Europa Centralasi de Est. Investitorii si retelele hoteliere internationale devin tot mai interesati de industria hotelieralocala, ca urmare a lipsei proiectelor de calitate pe celelalte segmente ale pietei, dar si a cresterii numarului de hoteluri de buna calitate", se arata intr-un comunicat al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis.

Evolutia va fi determinat de intrarea pe piata a unor retele hoteliere, in special pe segmentul de lux, care va inregistra o ascensiune similara cu cea din alte orase ale Europei.

"Alte retele internationale care intentioneazasaintre pe piata romaneascasunt Kempinsky, Hyatt, Four Seasons sau Sheraton, estimandu-se casegmentul de lux va avea o evolutie buna in urmatorii ani, similara cu a altor piete din Europa Centralasi de Est, in special cele din Praga, Varsovia si Bratislava", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, piata hotelurilor va cunoaste o dezvoltare importanta, pe masura ce dezvoltatorii vor finaliza proiecte noi sau lucrari de renovare. In 2007 va fi finalizata constructia hotelului de 1.000 de camere construit de grupul Pro Confort in sud-estul Capitalei, iar pentru acest an sunt anuntate lucrari de reabilitare a hotelurilor Bucuresti Radisson - 424 de camere, Continental - 61 de camere si Ramada Turist.

Anul trecut, turismul de afaceri din Bucuresti a reprezentat 80% din totalul sosirilor, iar 72% dintre turisti au fost, in principal, oameni de afaceri din SUA, Marea Britanie, Germania si Italia. Cazarile in hotelurile de patru si cinci stele au reprezentat anul trecut circa 47% din total, conform CB Richard Ellis.

Piata din Bucuresti este dominata de hotelurile de 3 si 4 stele, care reprezinta 66% din totalul spatiilor de cazare disponibile.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism, in trimestrul al treilea al anului trecut erau inregistrate 87 de hoteluri, comparativ cu 62 de unitati in perioada similara a anului 2004. In perioada 2004-2006, numarul camerelor disponibile in Capitalaa crescut cu 22%, ajungand la 6.400 de unitati. Cele mai importante hoteluri sunt Intercontinental, cu 423 de camere (din care 140 se aflain prezent in renovare), Marriot Grand Hotel, cu 402 spatii de cazare, si Hotel Phoenicia, cu 348 de camere.

Conform estimarilor World Travel & Tourism Council prezentate in luna martie, Romania va ocupa in acest an locul al doilea in clasamentul mondial realizat din punct de vedere al ratei de crestere a cheltuielilor realizate de vizitatorii straini, dupa Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, Romania se va afla in 2007 printre primele zece destinatii din lume si in ceea ce priveste cresterea realaa produsului intern brut in sectorul turistic si de calatorii, analistii WTTC estimand un avans de 16,6%. In aceste conditii, Romania ar ocupa locul sapte in clasamentul mondial, dupaKuwait (44%), Angola, Luxemburg, Venezuela, Bahrain si Azerbaidjan. Raportat la intervalul 2008-2017, studiul WTCC plasa Romania pe locul zece, cu o rata anuala de crestere a acestui indicator de 7,9%.

Totodata, numarul de angajati din sectorul autohton de turism si calatorii se va majora in acest an cu 11,5%, respectiv locul opt mondial.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro