Pietele internationale de actiuni se contracta: dupa o perioada indelungata de crestere sanatoasa, ele au inregistrat o scadere saptamana trecuta. Acest lucru nu este de bun augur pentru perspectivele pe termen mediu. Ca urmare a reactiilor de panica, pe toate pietele s-au inregistrat vanzari in exces, ceea ce prevesteste o noua miscare in directia opusa. Cu toate acestea, se estimeaza ca in urmatoarele saptamani situatia de pe pietele de actiuni va fi foarte dificila. In acest context, Harald Egger, Chief Investment Officer Equities ERSTE-SPARINVEST, ofera "ponturi" pentru cele mai prudente masuri pe investitorii in fonduri de actiuni care le pot lua.
Alunecă SUA către o perioadă de recesiune?
Probabilitatea unei recesiuni în SUA este acum considerabil mai ridicată, la fel ca şi temerile că o asemenea recesiune ar putea trage în jos întreaga economie mondială. Proiecţiile analiştilor referitoare la profiturile companiilor sunt cel mai probabil prea optimiste în fiecare ţară, astfel încât ne aşteptăm pretutindeni la revizuiri.
Dimensiunile şi durata reducerilor preconizate sunt greu sau chiar imposibil de estimat în momentul de faţă. Nesiguranţa reprezintă întotdeauna un factor negativ pentru piaţa de valori, ceea ce explică volatilitatea puternică şi presiunile pentru scădere.
Cât de mult ar putea să scadă piaţa de acţiuni?
O piaţă de tip “bear” pe termen lung este generată de diverşi factori:
• Evaluări ridicate
• Rate ale dobânzilor ridicate
• Erori comise de băncile centrale
• Perioade de recesiune/depresie puternică
Evaluări: Piaţa de tip “bear” din 2000 - 2003 a fost consecinţa exploziei bubble-ului dot com. Acţiunile companiilor de IT au fost total supraevaluate la momentul respectiv.
În prezent nu ne regăsim într-o situaţie similară. Pieţele de acţiuni sunt evaluate foarte atrăgător pe baza nivelurilor actuale de profit, şi chiar au capacitatea de a absorbi scăderi semnificative de profit. Cheia este raportul dintre veniturile rezultate din obligaţiuni şi cele rezultate din acţiuni. În acest moment, acţiunile sunt ieftine în comparaţie cu obligaţiunile.
Rate ale dobânzilor/erori comise de băncile centrale: Ratele ridicate ale dobânzilor sau o curbă inversată a ratei dobânzilor preced adesea o perioadă de recesiune. O problemă în administrarea actuală a ratelor dobânzilor este faptul că băncile centrale au luat măsuri tardive (SUA) sau deloc. Băncile centrale s-au concentrat cu precădere asupra ratelor mari ale inflaţiei, (generate de dublarea preţului petrolului anul trecut) şi de creşterile bruşte ale preţurilor produselor agricole.
O recesiune puternică: Nu putem elimina varianta unei recesiuni, dar nici nu putem stabili exact dimensiunile sau durata acesteia. Economia globală este susţinută de mai mulţi piloni. SUA nu mai este singurul factor de impulsionare a creşterii. Ascensiunea Chinei, a Indiei şi a altor pieţe emergente aduce un grad tot mai mare de stabilitate în economia globală. Acest lucru nu înseamnă că nu vom mai constata perioade de declin, însă gradul lor de severitate ar trebui să fie moderat (de “noii consumatori” de pe pieţele emergente, de investiţiile mari în infrastructură în Asia, Orientul Mijlociu şi Rusia, etc.)
La ora actuală, acţiunile nu sunt scumpe, deci nu ne aşteptăm să se producă un declin precum cel înregistrat din 2000 până în 2003. Însă erorile comise de băncile centrale (de exemplu Jean-Claude Trichet a declarat pe 23 ianuarie 2008 că BCE rămâne angajată în lupta împotriva inflaţiei, chiar şi după ce pieţele de acţiuni au scăzut vertiginos în urma semnalelor că SUA ar aluneca într-o perioadă de recesiune), precum şi fluxurile de ştiri corporatiste negative şi, de asemenea, probabilele revizuiri negative ale prognozelor referitoare la profituri, vor alimenta în continuare turbulenţele de pe pieţele de acţiuni. Probabil că am asistat deja la jumătate din corecţie. Este posibil ca în următoarea perioadă să se înregistreze creşteri, urmate de un val de vânzări, până când situaţia se va echilibra începând cu aprilie sau mai.
Care sunt în acest moment cele mai prudente măsuri pe care le pot lua investitorii?
Trebuie să reţinem că ne înscriem pe un trend descendent, care ar putea să dureze câteva luni. În lumina acestui fapt, investitorii în fonduri de acţiuni trebuie să reţină următoarele:
• Fără vânzări panicate. Dacă vreţi neapărat să vindeţi, aşteptaţi contra-mişcări, care se produc în fiecare perioadă de contractare şi pot fi foarte consistente.
• Un orizont de investiţii mai îndelungat. Cumpăraţi doar atunci când orizontul dvs. de investiţii este de cel puţin doi ani. Dacă aveţi nevoie de bani în următoarele 6–12 luni, nu investiţi în acţiuni.
• Fiţi foarte atenţi la datele fundamentale. Când alunecăm în recesiune, profiturile pot să scadă brusc pentru anumite companii, iar ceea ce părea a fi un pachet de acţiuni foarte ieftin riscă să devină rapid foarte scump. Investitorii trebuie să rămână axaţi pe companiile cu o dezvoltare a profiturilor stabilă, non-ciclică.
• Cumpăraţi în pachete mici. Este în regulă să cumpăraţi, însă numai în paşi mici. Nu vă cheltuiţi toţi banii odată, profitaţi de scăderile temporare de preţ.
Comentariu de Harald Egger, Chief Investment Officer Equities, Erste Bank
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro