Tu ce stii despre ingrijirea pisicilor?

28 octombrie 2013

Mancarea unei pisici adulte trebui sa aiba calitate destul de ridicata pentru a-i putea oferi energia de care are nevoie si pentru a putea mentine si regenera tesuturile acesteia. Cantitatea de mancare pe care i-o oferi pisicii tale ar trebui sa fie calculata in functie de greutatea ei si de energia pe care aceasta o consuma intr-o zi. Unele pisici sunt mai active decat altele, ceea ce joaca un rol foarte important in cantitatea de proteine de care o pisica adulta are nevoie.
In acest articol vom vorbi despre cativa factori de care trebuie sa tii cont cand decizi cantitatea si calitatea hranei pentru pisica ta.
Pisica activa/pisica lenesa. Nivelurile de activitate ale pisicilor variaza in limite foarte largi. O pisica cu un nivel „normal” de activitate ar trebui sa primeasca suficienta mancare incat sa aiba energia suficienta intretinerii acelor activitati. O pisica lenesa, a carei principala activitate este dormitul in casa, are nevoie de aproximativ 10% mai putina mancare decat o pisica cu nivel mediu de activitate. Iar un pui de pisica, care este extrem de activ pe tot timplul zilei, are nevoide de cu 20-40% mai multa mancare de calitate.
Apa proaspata. Accesul la apa proaspata este extreme de important pentru sanatatea unei pisici adulte. Asadar, in cazul in care medicul veterinar nu ti-a dat nici o indicatie in aceasta privinta, este preferabil sa schimbi apa din vasul cu apa al pisicii zilnic. O alta metoda folosita de foarte multa lume este punerea dopului la chiuveta din baie si lasarea unei cantitati mici de apa acolo pe parcursul zilei. Astfel pisica ta adulta va avea mereu acces la apa proaspata.
Pisicile sunt carnivore. Toate pisicile adulte au nevoie de taurina si de aminoacizi, acestia fiind foarte importanti pentru sanatatea inimii, functiilor olfactive si reproducatoare. Desi alte animale pot transforma aminoacizii in taurina in timpul metabolismului, pisica nu este unul dintre aceste animale. Taurina se gaseste numai in proteinele animale, de aceea toate pisicile adulte au nevoi de o dieta bazata pe caarne pentru a atinge cerintele nutritionale ale organismelor lor.
Temperatura mancarii. La fel ca si oamenii, pisica adulta este foarte sensibila la temperature mancarii. Atat mancarea fierbinte cat si cea foarte rece duce la cresterea cantitatii de energie de care pisica ta are nevoie pentru a se hrani. Asadar este foarte important ca mancarea pisicii sa fie la temperatura camerei, poate putin calduta. Insa evita mancarea fierbinte sau foarte rece.
Pisicile bolnave. In cazul in care pisica ta adulta a fost bolnava, sau a suferit o operatie din diferite motive, aceasta va avea nevoie de o cantitate suplimentara de hrana pentru a se vindeca sau pentru a se lupta cu infectiile. Asadar este important sa modifici dieta pisicii, in cazul in care aceasta are probleme de sanatate.
Mentinerea greutatii. In cazul in care pisica ta este vedeta si participa la diferite concursuri sau spectacole, consumul de energie creste cu 20%. Asadar este foarte important sa hranesti pisica corespunzator cu activitatile ei. In cazul in care primeste mai putina hrana decat are nevoie, blana ei poate fi afectata. Dupa concursuri, sau spectacole, revino la dieta initiala.
Modele de hranire a pisicii tale. Specialistii recomanda 2 mese pe zi la interval de 8 ore pentru o pisica adulta. Insa exista persoane a caror program nu le permite sa respecte acest model de dieta. Cele mai complete informatii despre ingrijirea pisicilor le gasesti pe site-uri cu articole despre casa si gradina. Exista insa si alte modele de hranire a unei pisici adulte, pentru ca atat tu cat si pisica ta sa fiti multumiti.
Controlul cantitatii – presupune masurarea cantitatii de mancare pe care i-o oferi pisicii tale la o masa si deci controlul cantitatii de mancare pe care aceasta o consuma. Acest regim este folosit de cele mai multe ori pentru pisicile aflate la dieta pentru slabit. Asadar, ii poti oferi pisicii tale o cantitate fixa de hrana divizata in cate mese doresti.
Mancare la discretie – presupune acesul pisicii tale la mancare la orice ora din zi si din noapte, cat de des doreste, cat de mult doreste. Aceasta metoda este folosita mai ales pentru pisicile mame si este mai usor de indeplinit daca iti hranesti pisica cu mancare uscata (care nu se deterioreaza daca este lasata afara). Aplicarea acestei metode poate rezulta in cresterea in greutate a pisicii tale.
Mancare la ora fixa – presupune punerea la dispozitia pisicii tale a unei cantitati insemnate de mancare si ingaduirea acesteia sa manance pentru o anumita perioada de timp specifica. Spre exemplu ii oferi piscii un vas plin cu mancare si o lasi sa manance 15 minute. Dupa cele 15 minute, iei vasul cu manare indiferent de cata hrana a apucat sa manance.
2 mese pe zi. Dieta unei pisici ar trebui stabilita in urma unei discutii unei cu medicul veterinar. Insa regula de baza este ca o pisica adulta trebuie hranita de doua ori in cursul unei zile. Pentru a sti cantitatea de mancare pe care sa i-o dai pisicii la o masa imparte cantitatea de mancare stabilita pentru o zi in 2 mese pe care le vei da la 8 ore distanta. Este posibil sa trebuiasca sa ajustezi aceste cantitati pana descoperi cantitatea ideala pentru pisica ta.
Cu sau fara lapte? Laptele nu trebuie oferit pisicii tale ca un desert sau ca inlocuitor pentru apa. Pisicile nu au in organism cantitati inseminate de lactaza care sa ajute la descompunerea lactozei din lapte. In aceste conditii hranirea pisicii cu lapte sau cu produse lactate poate rezulta in deshidratarea acestora sau le poate cauza voma.
Atentie la gustari. Tuturor ne place sa ne alintam pisica cu anumite gustari care ii plac. Insa aceste gustari trebuie date cu moderatie si nu trebuie sa reprezinte mai mult de 5 % din hrana totala pe care pisica ta o primeste intr-o zi.
Mai multe informatii gasesti pe http://www.pisicata.ro/cat-si-cum-hranim-o-pisica-adulta

» Preluat de pe LivePr.ro - Tu ce stii despre ingrijirea pisicilor?

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro