Cea mai mare dilema a cumparatorilor de locuinte de astazi este cum sa determine valoarea reala a unei proprietati in conditiile in care, in fiecare zi, persoane avizate din piata imobiliara anunta scaderi de preturi, desi se concretizeaza prea putine vanzari pentru a putea stabili un pret al pietei. “Motivul blocajului se regaseste mai degraba intr-un sentiment de incertitudine care planeaza asupra pietei, decat in faptul ca s-a limitat foarte mult accesul la finantare bancara”, explica reprezentantii EuroMetropola. De altfel, “cu 10 ani in urma existau foarte putine instrumente financiar bancare care sa se adreseze middle class. Seniorii din consultanta imobiliara isi amintesc foarte bine de vremurile in care cumparatorii mergeau la notariat cu toti banii in geanta si plateau cash contravaloarea proprietatii. In conditiile in care stocul nou de locuinte era aproape inexistent, dinamica pietei imobiliare era data in special de migrari, de la 2 la 3 camere, din provincie in Bucuresti”, au completat consultantii EuroMetropola.
Unii proprietari au realizat ca singura sansa pentru a tranzactiona in aceasta perioada este sa accepte o negociere serioasa si in situatii exceptionale sa scada preturile pana aproape de pretul de cost. Vanzatorii care nu-si permit aceasta strategie trec la planul de rezerva si retrag proprietatile de la vanzare sau le ofera spre inchiriere daca nevoia de lichiditati nu e prea stringenta si daca dispun de o a doua locuinta.
Cine nu isi permite sa negocieze pretul de vanzare?
In primul rand, cei care au achizitionat proprietati prin credite imobiliare pe varf de piata: ei inca platesc rate bancare, astfel incat nu isi pot permite sa lase pretul foarte jos. Dezvoltatorii primesc cele mai multe acuze din partea cumparatorilor pentru ca practica preturi prea mari din cauza ratei foarte ridicate a profitului, insa o parte dintre acestei dezvoltatori isi motiveaza incapacitatea de a acorda discounturi mai mari prin faptul ca proiectul a fost demarat cand toate preturile se aflau la cota cea mai inalta (terenul, materialele de constructie, forta de lucru etc).
Cand vom sti ca preturile locuintelor au atins limita de jos si care este cel mai bun moment pentru achizitii?
Este posibil ca romanii sa astepte o himera, incurajati de previziunile multor voci care anunta un apogeu al crizei in aprilie - mai, cand toata lumea se asteapta ca preturile sa scada si cu 80%. Cat de reala este o astfel de previziune? “Cumparatorii asteapta ca dezvoltatorii sa sacrifice profitul, insa multi trebuie sa ia in considerare ca acest profit variaza si in functie de anul achizitiei/constructiei respectivei proprietati. Un proprietar care a cumparat pe varf de piata nu se afla in aceeasi pozitie de negociere cu cel care a cumparat in 2000, sau care detine un apartament construit in ’87, de aceea sansele ca unele preturi sa scada dramatic sunt aproape nule”, adauga consultantii EuroMetropola
In portofoliul companiei EuroMetropola au intrat peste 500 solicitari noi de achizitii (pe departamentele rezidential, spatii comerciale, spatii office, terenuri) de la inceputul anului, pana la finele lunii februarie, iar aceste cifre reflecta ca exista un interes real de achizitie, caci nimeni nu poate nega nevoia de locuinte din Romania.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro