Tratamentul persoanelor dificile din firma

15 mai 2007

Pe patul de moarte aflat la ultima spovedanie, generalul si dictatorul spaniol Narvaez, la cererea confesorului de a-si ierta toti dusmanii a raspuns: “Prea-onorabile parinte, nu am nici un dusman. Am dat dispozitie sa fie cu totii ucisi.” Adevarul este ca unii dintre directorii “moderni” substituie uciderea cu concedierea anajatului. ... Nu este un act la fel de grav. Dar arata ingustimea ratiunii.

A transforma un om

Iata un act creativ. De la filmele americane penibile legate de marketing-ul de succes si pana la scrierile patristice sunt prezentate si laudate adevaratele “regenerari” de oameni. Si de buna seama este un lucru real. Concedierea unui angajat si aducerea altuia te costa mult mai mult, in conformitate cu ultimele studii de specialitate, fata de situatia in care l-ai pastra pe recalcitrant. Aici apare insa adevarata calitate a unui manager. A concedia un om necesita mai putin de un minut. Dar adevarata putere se manifesta in a-l rabda si a-l reface. Un exemplu mai omenesc ar fi fotbalul.

Sunt fotbalisti foarte talentati cu un comportament respingator, dar care alaturi de un antrenor priceput isi schimba efectiv modul de viata fara a-si pierde talentul. Un manager priceput, este si un “antrenor” priceput.

A avea rabdare

Cine vrea rezultate mari trebuie sa dobandesca mai intai rabdarea. Cuvintele marelui dictator roman Sylla (138 – 78 i.Hr.) dupa victoria in fata unui adversar tanar, dar cu o armata mai numeroasa, Marius cel Tanar: “Trebuie sa fii mai intai vaslas ca sa conduci mai tarziu corabia.”, sunt cat se poate de pertinente. Un proverb relativ amuzant spunea: “Rabdarea face minuni. Cine stie s-o foloseasca
face din frunze de dud ... matase.”

A incuraja

In ciuda greselilor, un angajat trebuie uneori incurajat. Este in cele mai multe cazuri suficient de treaz pentru a-si da seama de greseala facuta. Uneori, mustrarea este inutila si vine prea tarziu pentru a mai fi fructificata. Constantin Noica spunea: “Daca nu-l respecti pe altul, nu te respecti nici pe tine insuti.” O mustrare se face respectuos. O incurajare insa, se face cald. Astfel incat sa existe nadejde in sufletul celui care te asculta. “Exista foarte putine lucruri mai stimulatoare pentru cineva decat sa-l pui responsabil pentru o anumita lucrare, facandu-l sa inteleaga clar ca ai mare incredere in el.”(Anonim). Cugetati bine la aceasta ultima afirmatie.

In ultimul sau interviu inainte de a trece la cele vesnice, marele teolog al sec. XX, Pr. Dumitru Staniloae, indemnandu-i pe studentii din fata lui sa citeasca unele materiale pentru problema discutata le-a precizat: “Ei, v-am spus cate ceva asa...” Impartasind deplin cuvintele lui, va indemnam sa cercetati mai in profunzime problema, sau macar sa va ganditi la ea. Succes!

Alexandru Banescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro