Topul investitorilor straini in Romania

9 noiembrie 2006

In acesti ultimi ani Romania a incercat prin ajustarile din legislatie sa starneasca interesul investitorilor straini pentru piata autohtona. In aceasta ordine de idei cadrul juridic s-a schimbat de mai multe ori, in speranta ca se vor descoperi cele mai eficiente mijloace pentru a stimula participarea capitalului strain la dezvoltarea economica a Romaniei.

Astfel, in virtutea noilor legi intrate in vigoare pe segmentul investitiilor, jucatorii interesati sa participe, pot investi in Romania, practic fara nicio restrictie semnificativa, in orice domeniu. Una dintre cele mai actuale probleme cu care se confrunta investitorii in acest moment este tocmai aceasta schimbare continua a legilor cu privire la sistemul de investitii din Romania. Lipsa unui cadru stabil poate pune in dificultate anumiti investitori mai mici care nu se simt suficient de puternici pentru a se mentine pe piata, indiferent de modificari. Asa ca multi dintre ei renunta la planurile lor de a-si introduce capitalul in afaceri din Romania.

Ceea ce specialistii recomanda investitorilor care sa gandesc sa se lanseze pe piata autohtona este consulte initial un avocat care sa cunoasca cum merg lucrurile pe la noi si care sa poate oferi o imagine de ansamblu cat mai completa. Apeland astfel la serviciile juridice, investitorul potential poate face o analiza mult mai apropiata de adevar, decat daca s-ar lasa condus de studii de specialitate sau de evolutia altor business-uri pe piata. Contextul in care acestea au fost desfasurate poate fi cu totul schimbat, fapt ce poate dauna planurilor de investitii. De aceea modele de urmat nu prea sunt pe la noi, si chiar daca investitiile presupun un risc, acesta arareori depaseste limita maxima pe care si-o autoimpune investitorul. Este vorba despre instinct de conservare, care la investitori este mult mai dezvoltat, intrucat miza este substantiala.

La finele anului trecut, Oficiul National al Registrului Comertului a intocmit un Top 100 al celor mai puternici investitori straini, iar criteriul a constat in volumul capitalului social subscris care a fost investit. Conform acestor rezultate, primele zece domenii de activitate alese de cei mai puternici investitori sunt, in ordinea data de valoarea capitalului strain: extractia hidrocarburilor, productia de autovehicule, productia metalelor feroase, IT, consultanta, prelucrarea titeiului, telecomunicatiile si produsele de igiena personala. Iar topul cu pricine se desfasoara dupa cum urmeaza:

Companie
Investitor strain
Tara de origine

Domeniu de activitate

1. Petrom SA
OMV Aktiengesellshaft
Austria
Extractia hidrocarburilor
2. Automobile-Dacia SA
Renault SA
Franta
Productia de autovehicule
3. Mittal Steel Galati SA
Mittal Stell Holding
Antilele Olandeze

Productia de metale feroase

4. Forte Business Services SRL
Siemens Business Services GMBH
Austria
IT
5. A&D Pharma Holdings SA
Sograno B.V.
Olanda
Consultanta
6. Rompetrol Rafinare SA
The Rompetrol Group N.V.
Olanda
Prelucrarea titeiului
7. Telemobil SA
Inquam (Romania) SA
InsuleleVirgine Britanice
Telecomunicatii
8. Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA
Cosmote Mobile Telecommunications SA
Grecia
Telecomunicatii
9. Mobifon SA
Mobifon Holdings B.V.
Olanda
Telecomunicatii
10. Hiproma SA
Bearbull SAS
Franta
Produse de igiena personala

De ce investesc strainii in Romania?

Faptul ca Romania va adera in mai putin de doua luni la Uniunea Europeana nu este singurul element pe care investitorii il iau in considerare atunci cand vine vorba de intocmirea planului de investitii in Romania. In aceasta ordine de idei, la fel de importante, sau poate si mai importante, raman urmatoarele criterii:
- Avantajele oferite de piata romaneasca si de pozitionarea geografica;
- Avantajele resurselor;
- Avantajele politice;
- Avantajele relatiilor internationale;
- Avantajele economice;
- Avantajele imbunatatirii infrastructurilor;
- Avantajele sociale;
- Avantajele legislative.

Solutii de crestere a investitiilor straine in Romania

Cu toate ca indicatorii cu greutate (cum ar fi reducerea inflatiei, mentinerea unui deficit bugetar la un nivel scazut, cresterea PIB-ului, etc) au aratat ca situatia noastra se redreseaza de la an la an, organismele care reprezinta interesale investitorilor straini dau de inteles ca inca mai este mult de lucrat.

Un exemplu in constituie Consiliul Investitorilor Straini. Institutia a intocmit anul trecut un raport intitulat „Solutii imediate de crestere a investitiilor straine directe in Romania”, si in care precizeaza sapte mari capitole la care autoritatile romaneti trebuie sa munceasca pentru a le pune la punct:
1. Pe primul lor se situeaza sistemul juridic;
2. Urmeaza apoi regimul fiscal;
3.  Elementele legate de flexibilitatea pietei muncii;
4. Sectorul bancar;
5. Guvernanta corporatista si piata de capital;
6. Probleme pe segmentul mediului;
7. Coruptia.

Nivelul total al investitiilor straine direct cumulate inregistrate din 1990 si pana anul trecut este de peste 12 miliarde de dolari. Si daca mai luam in calcul faptul ca la finele anului 2005 primele 25 de companii din topul intocmit de Oficiul National al Registrului Comertului au avut o cifra de afaceri egala cu ¼ din PIB-ul Romaniei, atunci ponderea investitiilor straine este si mai usor de conceput. Si tocmai de aceea rolul acestora asupra evolutiei economiei romanesti nu trebuie trecut cu vederea.

Sursa: Agentia Romana pentru Investitii Straine

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro