Topul cresterilor salariale din Romania, pe 2007

20 septembrie 2007

Salariul mediu net a crescut cu 22% in acest an fata de 2006, cel mai mare avans fiind inregistrat de programatori, respectiv 29%, se arata in studiul PayWell-Salary and Benefits realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers si prezentat astazi. In schimb, salariul minim brut, a crescut doar cu 18%. Daca am privii cresterilie salariale in functie de pozitia ocupata intr- o companie topul ar arata astefel: cea mai mare rata de crestere salariala - 20%, a fost inregistrata in 2007 de managerii de proiect IT. Urmeaza zona de management si de directorii de productie cu 18%, directorii financiari, de vanzari si resurse umane, cu cate 14%, directorii IT, cu 13%, si directorii de marketing ,12%.

Potrivit studiului, un manager dintr-o companie privata din Romania castiga circa 3.500 euro lunar, de 11,4 ori mai mult decat salariul mediu net pe economie. Conform aceluiasi studiu, un specialist dintr-o companie privata castiga de 3,1 ori salariul mediu net pe economie, adica circa 956 euro lunar, in timp ce un debutant cu studii superioare are un venit de circa 505 euro (1.705 lei), reprezentand de 1,64 ori salariul mediu net.

Interesant este ca in Romania se regaesc, in sfarsit,  “scurgeri” din HR-ul mult evoluat, mai ales cel american. Mai precis, angajatorii au scazut rata salariului fix si au marjat pe bonusurile si beneficiile variabile, in functie de performante, desigur. Studiul detine si o structura a pachetului salarial care arata ca in acest an ponderea salariului fix s-a redus la 69%, in favoarea bonusurilor variabile, care reprezinta 17% din pachetul salarial, si a beneficiilor, care contribuie cu 10%. Cele mai multe beneficii sunt acordate sub forma cadourilor pentru ocazii speciale -79%, a tichetelor de masa - 72%, a activitatilor sociale - 70% si a racoritoarelor -63%.

Studiul lansat astazi de PricewaterhouseCoopers - "PayWell 2007 – Studiul de salarii si beneficii" a fost realizat prin intervievarea a 187 de companii din 11 sectoare de activitate (farmaceutic, industrial, ITC, bunuri de larg consum, retail, bancii, auto, distributie, agro-chimic, outsourcing si asigurari), care totalizeaza pentru 150.000 de angajati.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro