Toate domeniile sunt pe plus. Firmele asteapta cresteri in urmatoarele 3 luni...

31 iulie 2007

Activitatile din industria prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul si servicii vor inregistra cresteri in perioada iulie-septembrie, comparativ cu ritmul consemnat in trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj din luna iunie realizat in randul managerilor de Institutul National de Statistica (INS). In sectorul industriei, managerii estimeaza o tendinta de crestere a productiei in trimestrul al treilea, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +16%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%).

Pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv (sold conjunctural +6%); precum si o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +6%).

Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor creste intr-un ritm comparabil cu cel inregistrat din luna iunie (sold conjunctural +11%).

Pe ansamblul sectorului, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate.

Activitatile de constructii vor avea o tendinta pozitiva in trimestrul trei, atat ca volum al productiei (sold conjunctural +33%), cat si in privinta stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +31%), iar preturilor lucrarilor din sector va fi de aceeasi intensitate cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +28%).

Numarul angajatilor din constructii va creste in ansamblu (sold conjunctural +20%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Managerii societatilor comerciale din domeniul comertului cu amanuntul estimeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta pozitiva a situatiei economice (sold conjunctural +39%). Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +40%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural de +28%).

Pentru urmatoarele trei luni, se anticipeaza o crestere a comenzilor pentru marfurile din import (sold conjunctural +13%).

In luna iulie, nivelul stocurilor de marfuri va ramane corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul (91% din opinii).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+11% sold conjunctural).

Managerii considera ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +26%), dar ritmul de crestere va fi mai putin accelerat decat pana acum (55% din opinii).

Situatia economica din sectorul serviilor in ultimele trei luni a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa se situeaze intreprinderile mari (250-499 salariati) care inregistreaza un sold conjunctural de +72%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +33%.

Conform estimarilor din luna iulie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +27%).

In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati (sold conjunctural +11%).

In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +23%).

Sondajul a fost efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 agenti economici), constructiilor (1.255), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.021). Sondajul are o eroare de estimare maxim admisa de plus/minus 5% .

Diferenta procentuala intre alternativele extreme (procente de crestere - procente scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro