Sursele de alimentare de laborator fac parte din categoria dispozitivelor utilizate frecvent în domeniul electronicii. Acestea constituie elementul de bază al fiecărui angajat care se ocupă cu diagnosticarea și repararea echipamentelor electronice. În același timp, pot reprezenta o ieșire de urgență pentru noi atunci când sursa noastră de alimentare primară (de exemplu încărcătorul pentru telefon) se deteriorează. Dacă selectăm valoarea de tensiune corespunzătoare (sursa tensiune reglabila) ne putem alimenta sau încărca gadgetul.
Sursele de alimentare de laborator sunt supuse unei dezvoltări tehnologice continue, fapt datorită căruia devin mai eficiente și au un randament mai ridicat.
Sursele de alimentare de laborator, la fel ca alte dispozitive electronice, se dezvoltă în mod constant. Acest lucru se poate observa la nivelul sistemului lor de control care a suferit modificări - în special în cazul modelelor care au o sursă tensiune reglabilă. În prezent, nivelul dorit de tensiune electrică, generată de sursa de alimentare de laborator, se setează folosind microprocesoare din ce în ce mai avansate. Multe modele folosesc tastaturi numerice în loc de potențiometrele care îndeplineau înainte acest rol. Evoluția nu a ocolit nici modul în care sunt prezentați parametrii de bază ai sursei de alimentare, ca de exemplu atunci când vine vorba de sursa tensiune reglabila. Astăzi, toți indicatorii relevanți sunt prezentați tot mai des prin intermediul afișajelor digitale.
Datorită tuturor acestor schimbări, sursele de alimentare sunt mai eficiente și mai precise, iar în același timp mai ușor de utilizat.
Principalele două categorii de surse de alimentare de laborator sunt sursele de alimentare clasice și sursele de alimentare programabile.
Primul tip permite setarea parametrilor de bază (sursa tensiune reglabila), precum nivelul tensiunii electrice și valoarea intensității curentului. De asemenea, putem selecta modul de operare specific – putem opta pentru modul de operare al tensiunii sau pentru cel al curentului.
În cazul celui de-al doilea tip, adică în ceea ce privește sursa de alimentare programabilă, funcționarea se bazează pe controlul automat, care permite protocoale digitale, precum și pe setarea parametrilor cu ajutorul tastaturii situate în partea din față a carcasei.
Când vine vorba despre sursele de alimentare programabile avem de-a face cu o clasificare suplimentară, care se referă la numărul maxim de canale suportate – avem aici două opțiuni principale: surse de alimentare cu un singur canal și surse de alimentare cu mai multe canale (cele mai des întâlnite sunt cele cu două canale, cu trei canale și cu patru canale).
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro