Tianhe-1A este noul supercomputer anuntat in cadrul evenimentului HPC 2010 China, care a realizat un record de performanta de 2.507 trilioane calcule pe secunda, conform testului LINPACK, record care il situeaza drept cel mai rapid sistem din China si din lume.
Tianhe-1A este reprezentativ pentru sistemele de procesare heterogena moderne prin folosirea unitatilor de procesare vizuala cu capacitate de procesare paralela masiva in combinatie cu CPU-uri cu nuclee multiple pentru a obtine realizari importante in materie de peformanta, dimensiune si putere. Sistemul foloseste 7,168 GPU-uri NVIDIA Tesla M2050 si 14,336 CPU-uri; ar fi fost nevoie de mai bine de 50,000 de CPU-uri si de doua ori mai mult spatiu pentru a oferi aceeasi performanta prin folosirea exclusiva a CPU-urilor.
Mult mai important este faptul ca un sistem construit in intregime cu CPU-uri si care ofera o performanta de 2.507 de trilioane calcule pe secunda ar consuma peste 12 megawati. Datorita unitatilor de procesare vizuala, Tianhe-1A consuma doar 4.04 megawati, ceea ce-l face de 3 ori mai eficient – diferenta de consum fiind suficienta pentru a sustine cu electricitate mai bine de 5000 de case pe an.
Tianhe-1A a fost construit de Universitatea de Tehnologie a Apararii din China (NUDT).
Sistemul este deja operational si se afla in cadrul Centrului National pentru Supercomputere din Tianjin.
“Performanta si eficienta sistemului Tianhe-1A nu ar fi fost posibila fara folosirea GPU-urilor,” a declarat Guangming Liu, seful Centrului national pentru Supercomputere din Tianjin. “Nivelul cercetarii stiintifice care este acum posibila cu un sistem de aceasta dimensiune, este aproape nelimitat; suntem foarte incantati de rezultatele obtinute.”
Supercomputerul Tianhe-1A va functiona ca un sistem de tip “open access”, care va fi folosit pentru o gama larga de calcule stiintifice.
“GPU-urie redefinesc procesarea de inalta performanta,” a declarat Jen-Hsun Huang, presedinte si CEO NVIDIA. “Datorita Tianhe-1A, GPU-urile sunt acum prezente in doua dintre primele trei cele mai rapide supercomputere din lume. Aceste supercomputere bazate pe GPU-uri sunt unelte esentiale pentru oameni de stiinta care vor sa accelereze ritmul descoperirilor.”
GPU-urile NVIDIA Tesla, bazate pe arhitectura de procesare paralela CUDA, sunt construite pentru medii de procesare de inalta performanta (HPC) si ofera a crestere a performantei pentru o gama larga de domenii HPC, printre care descoperirea de medicamente, modelarea seismica pentru uragane si tsunami, cercetarea oncologica, constructia de masini sau chiar studierea formarii galaxiilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro