Test de stres pentru sectorul bancar

16 aprilie 2013

In urma unei initiative sustinute de mai multe state din zona euro , Uniunea europeana ar putea introduce in sistemul bancar teste de stres,mult mai dure,cu scopul de a 'curata'' institutiile de credit de activele toxice, sprijinand astfel economia.

Potrivit Wall Street Journal, tarile bogate precum Germania,Olanda si Finlanda vor derula un plan de supraveghere in zona euro deoarece nu doresc sa ajunga in situatia de a acoperi nota de plata pentru institutiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.

Incercarile de a curata bancile de activele toxice si de a creste rezervele de capital ale acestora se confrunta cu provocari formidabile, noteaza Wall Street Journal. Conditiile precedentelor teste de stres au fost relaxate pentru ca multe din guvernele din zona euro nu aveau vointa si resursele financiare necesare pentru a face fata rezultatelor. Chiar si in prezent parteneri cheie, precum Comisia Europeana sau BCE, nu s-au hotarat cat de dure ar trebui sa fie noile teste.

Statele zonei euro au promis ca, odata cu preluarea supravegherii bancare de catre BCE, fondul de urgenta al zonei euro va putea recapitaliza direct bancile cu probleme, astfel ca tarile cu finante mai solide vor prelua o parte a responsabilitatii pentru problemele vecinilor, scrie Wall Street Journal.
Oficialii din ministerele tarilor mai bogate au cerut un nivel mai ridicat al capitalului inainte de a intra sub supravegherea BCE,astfel bancile sunt nevoite sa detina rezerve de capital comun echivalent cu un procent de cel putin 9 % din activele ponderate la risc.

Totusi, reprezentantii tarilor mai slab dezvolatate,cum ar fi Spania,Portugalia si Italia au incercat sa obtina un prag mai mic,de 4,5 %,minimul acceptat conform reglementarilor internationale privind capitalul.

Adelina Elena Baciu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro