Test de personalitate: Ai spirit de intreprinzator?

20 iunie 2006

Stim cu totii cat de important este ca atunci cand pornim la un drum nou sa ne cunoastem, deopotriva, puterile si slabiciunile. Iar drumul intemeierii unei noi intreprinderi ofera alaturi de multe sanse si multe riscuri. Daca vrei sa fii sigur ca ai pornit cu dreptul intr-o afacere este bine ... sa-ti iei cateva masuri de siguranta. Poti afla cat de priceput esti in business dupa rezolvarea unui simplu test, elaborat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Totodata, iti poti construi un profil al "punctelor tari si slabe". Testul se refera la modul in care trasaturile de personalitate ca si cunostintele celui care intentioneaza sa intemeieze o intreprindere sunt adecvate profesiei de intreprinzator.
 
Pentru a descoperi calea potrivita, trebuie doar sa raspunzi in mod corect si cinstit la 28 de intrebari. Pe baza lor poti contura atat punctele tari, cat si punctele slabe, dar si riscurile care te asteapta. Acest test, de fapt iti atrage atentia asupra unor aspecte pe care adeseori, in entuziasmul intemeierii unei intreprinderi, le neglijezi.

Raspunsurile la aceste intrebari le poti formula impreuna cu familia ta, iar pentru unele aspecte poti chiar sa apelezi la un specialist. Mult succes pe drumul pe care vrei sa pornesti!

Ia o foaie de hartie si noteaza, punctual, raspunsurile la fiecare intrebare in parte dupa cum urmeaza:
DA (cu certitudine) – 5 puncte;
DA – 4 puncte;
DA/Nu (partial) – 3 puncte;
NU (cu certitudine) – 1 punct;

1. Esti constient ca in etapa de intemeiere a firmei tale, te poti confrunta cu situatii uneori extrem de dificile?
2. Esti in masura sa realizezi si sa intretii contacte cu clientii?
3. Dispui, inainte de infiintarea firmei, de timp suficient pentru toate pregatirile necesare?
4. Esti capabil sa convingi pe altii utilizand argumentele tale?
5. Esti in masura sa te adaptezi la partenerul tau de discutie si la argumentele acestuia?
6. Poti discerne aspectele esentiale de cele neesentiale, altfel spus sa identifici rapid ceea ce este necesar pentru o decizie?
7. Esti suficient de inzestrat din punct de vedere intelectual pentru a putea aborda simultan un numar mai mare de probleme?
8. Esti un am de actiune?
9. Iti face placere sa realizezi ceva nou?
10. Esti capabil sa planifici o activitate, sa-ti fixezi niste obiective si sa stabilesti etapele intermediare de atingere ale acestora?
11. Dispui de aptitudinea de conducere si de motivare a colaboratorilor tai?
12. Esti capabil de a improviza , in cazul in caredeodata a intervenit ceva imprevizibil?
13. Esti capabil si in situatii de stres sa te concentrezi si sa actionezi in mod rational?
14. Esti dispus sa-ti asumi riscurile uneori inerentedemararii oricarei afaceri?
15. Esti capabil sa-ti asumi din proprie initiativa responsabilitati si sa actionezi in consecinta fara ca cineva sa-ti solicite acest lucru?
16. Starea sanatatii tale iti permite ca pe perioada "punerii pe roate" a firmei sa lucrezi 10-12 ore/zi, uneori mai mult, 6 poate 7 zile pe saptamana?
17. Medicul tau apreciaza drept corespunzatoare starea sanatatii tale?
18. Familia este dispusa sa-ti acorde sprijin si intelegere in aceasta perioada de intemeiere a firmei?
19. Din punct de vedere financiar, pentru tine se justifica infiintarea unei firme?
20. Esti dispus tu si familia ta sa-ti asumi riscul unor venituri incerte si neregulate care pot influenta negativ nivelul de trai al tau si al familiei?
21. Dispui de rezerve financiare suficiente pentru ca pe perioada de "seceta" sa poti asigura o existenta multumitoare pentru tine si familia ta?
22. Esti dispus ca pe perioada intemeierii firmei tale sa suporti privatiunile renuntarii la concediu, ale multor drumuri obositoare?
23. Indeplinesti prevederile pe care legea le stabileste pentru intemeierea unei intreprinderi? (de ex. studii de specialitate)
24. Dispui de suficienta experienta in bransa pentru a introduce pe piata, impotriva concurentei produsele si serviciile tale?
25. Dispui de suficiente cunostinte in domeniul financiar si al conducerii afacerilor?
26. Ai posibilitatea sa-ti completezi anumite cunostinte care-ti lipsesc prin participarea la diferite cursuri de perfectionare?
27. Daca nu intrunesti toate aptitudinilesau nu dispui de cunostintele de specialitate necesare, accepti posibilitatea de a infiinta firma cu un partener?
28. In cazul in care intentionezi sa infintezi firma impreuna cu un partener, esti sigur ca vei coopera in mod armonios cu acesta?

Cum se interpreteaza testul?

Calculati numarul total de puncte obtinut in urma raspunsurilor la intrebari. Exemplu: la cele 28 de intrebari, numarul total de puncte corespunzator raspunsurilor este de 110.
Determinati punctajul mediu prin impartirea numarului total de puncte la numarul de intrebari, respectiv 28. In exemplul anterior, punctajul mediu obtinut este de 3,93 (110 impartit la 28).
Raspuns:
3,80 - 5,00 - Ai calitati de intreprinzator si esti pregatit sa faci fata unei vieti nu foarte line care te poate astepta.
2,80 - 3,79 - Te poti descurca pe dumul acesta. Important este sa si vrei.
2,29 - 2,79 - Ai putea sa faci fata provocarilor pe care viata de intreprinzator le implica. Pentru a lua o decizie analizeaza cu atentie si celelalte 2 aspecte.
1,20 - 2,19 - Poate ca iti doresti foarte mult sa fii stapan pe propria ta soarta economica. Nu este insa suficient. Trebuie sa si poti. Este bine sa fii prudent inainte de a lua o decizie.
Sub 1,19 - Viata de intreprinzator plina de riscuri nu pare sa fie potrivita pentru tine. Poate este bine ca deocamdata sa-ti construiesi o altfel de strategie personala.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro