Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut in medie cu 20-30% in prima jumatate a anului, insa dinamica a variat semnificativ de la o zona la alta, cea mai mare majorare fiind inregistrata in zone precum Progresului si Pipera, unde preturile s-au dublat, potrivit ultimului studiu de piata efectuat de compania Colliers. "In 2006, piata terenurilor pare sa se fi maturizat. Preturile au inceput sa devina imaginea cererii si ofertei, spre deosebire de alti ani, in care erau stabilite in functie de factori aleatori sau de informatii inexacte detinute de proprietari", potrivit Colliers, care analizeaza evolutia pietei imobiliare din Bucuresti in prima jumatate a anului.
Zonele care au inregistrat cresteri mai mari ale preturilor terenurilor au fost in special Titan, Rahova, Progresului, care au intrat recent in atentia investitorilor. In aceste zone, preturile s-au dublat, in timp ce in zone care se situau la inceputul anului la un nivel ridicat de pret, precum centrul, nu au inregistrat modificari spectaculoase.
In centrul si nordul Bucurestiului, pretul terenurilor variaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, ceea ce a dus la limitarea accesului dezvoltatorilor de centre comerciale de anvergura, costul terenului facand aceste investitii neprofitabile. Terenuri la preturi accesibile utilizarii comerciale, respectiv la 250-500 euro pe metru patrat, au putut fi obtinute doar in zone periferice, slab conectate la mijloace de transport in comun.
Pipera ramane in continuare o exceptie, in zona de nord a Bucurestiului, deoarece
piata isi pastreaza caracterul speculativ. Din acest motiv preturile s-au dublat, crescand de la 200-300 euro pe mp, la 500-800 euro pe mp.
Partea de vest a orasului, saturata de proiecte de retail, a consemnat numeroase proiecte rezidentiale. Acest lucru a dus la cresterea preturilor terenurilor la 300-600 euro pe mp, iar in anumite cazuri si la 700-800 euro pe mp. Cele mai mici preturi se inregistreaza in partea de est si de sud a Capitalei, unde valorile sunt cu 20-30% mai reduse decat cele din vest.
Urmand tendinta anilor anteriori, cererea a crescut si in primele sase luni ale
anului 2006, depasind cu mult oferta de pe piata. "Zone nepopulare pana acum, precum Titan, Rahova, Progresului au intrat in atentia dezvoltatorilor, in special de proiecte comerciale si de locuinte. Totusi, nordul s-a mentinut in topul preferintelor dezvoltatorilor, unde au fost incheiate doua tranzactii record, de opt si patru hectare de teren, in Pipera si Floreasca", se spune in raport.
Analistii Colliers apreciaza ca au devenit din ce in ce mai numeroase tranzactiile mari, de peste trei milioane de euro, in ultimul an fiind incheiate cateva tranzactii care depasesc 25 milioane euro fiecare. "Cresterea valorii tranzactiilor a fost sustinuta de intrarea pe piata a unor dezvoltatori internationali cu experienta si, mai ales, cu forta financiara capabila sa suporte preturile mai mari ca niciodata", se apreciaza in raport.
Analistii Colliers estimeaza pentru sfarsitul anului un ritm mai lent de crestere al preturilor, de 10-20%, si o reglare a acestora in functie de succesul pe care il vor avea proiectele aparute pe piata din punct de vedere al timpului de absorbtie si al pretului sau chiriei obtinute.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro