In ziua de azi, gresia a devenit un bun necesar in bucatariile, holurile si baile noastre. Tipul gresiei variaza in functie de material, marime si producator.
Cand ne decidem sa renovam ceva in casa, ceea ce e cel mai scump, este mana de lucru, adica mesterii ce trebuie sa ii platim sa ne realizeze lucrarea.
De multe ori ne dam seama ca e mai avantajos sa o facem noi. In acest fel putem economisi, iar acei bani care i-am fi platit pentru un maestru ii putem folosi in a renova alte lucruri din casa.
Pentru a deveni noi Mesterul casei si a afla cum se monteaza gresia avem nevoie de:
- masina de taiat gresie
- boloboc
- ciocan de cauciuc
- mistrie zimtata
- separatoare de plastic
Ce pregatiri facem inainte de a pune gresia
Inainte de a incepe lucrarea trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
- trebuie sa verificam starea solul pe care urmeaza sa punem gresia
- daca punem gresia peste alta mai veche, trebuie sa ne asiguram ca aceasta e bine prinsa si nu se misca, un este desprinsa
- sa aplicam o paste nivelatoare pentru a imbunatati aderenta
In continuare trebuie sa demontam usile care dau spre interiorul incaperii in care vom pune gresia. Trebuie sa tinem cont ca dupa ce punem gresia nivelul solului o sa fie mai ridicat cu cel putin 1 cm.
Aranjam bucatile de gresie pe jos, ca sa vedem aproximativ cum va arata, astfel putand modifica daca e nevoie. Trebuie sa avem grija cand ajungem in dreptul usii, sa ii dam un aspect de continuitate gresiei, sa o aranjam cat mai bine posibil.
Cu ajutorul unui patrat trasam 2 linii care sa formeze un ungà drept, care ne va ajuta sa punem prima bucata de gresie. Din acest punct se vor aranja restul bucatilor de gresie, iar cand ajungem la perete se vor taia la masura necesara.
Cum se prepara adezivul pentru gresie:
- Intr-un recipient se amesteca o parte de apa si 3 de adeziv pentru gresie gri.
- Amestecul trebuie sa fie omogen si fara cocoloase (daca folosim un mixer pt. materiale de constructii un vom avea probleme)
- Se lasa sa se aseze 10 minute, dupa care se amesteca din nou
Cu acest material se poate lucra aproximativ 3 ore fara sa ne facem griji ca se usuca
Cum se pune gresia:
Cu o mistrie zimtata se intinde adezivul pentru gresie pe portiuni mici. Prima placa de gresie se pune in locul in care am marcat unghiul drept, astfel fiind mai usor de continuat.
Pentru a obtine o distanta egala intre placile de gresie, folosim separatoare de plastic. Din cand in cand trebuie sa masuram cu un boloboc nivelul solului si daca vedem ca este putin mai inalt, iar daca da, il nivelam cu cateva lovituri fine, cu ajutorul unui ciocan de cauciuc.
Odata ce am terminat de pus gresia, aruncam putina apa peste ea, pentru ca aceasta intra prin locurile libere dintre placi si ajuta la imbunatatirea aderentei.
Se lasa sa se usuce intre 24 si 48 de ore, fara a calca pe ea, dupa care se pun rosturile.
» Preluat de pe LivePr.ro - Tendinte noi in materie de montare a gresiei
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro