Adiministraţia Fondului pentru Mediu a încasat peste 40 milioane euro, în luna iulie, din taxa de poluare auto, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, în cadrul unui seminar privind energia din resurse regenerabile. Potrivit unor surse ministeriale, prima lună nu este relevantă, întrucât foarte mulţi deţinători de maşini aşteptau varianta finală a taxei.
Taxa de poluare a înlocuit de la 1 iulie 2008 taxa de primă înmatriculare. Fiscul a transmis pe 2 iulie că a deschis noi ghişee, a suplimentat personalul şi l-a instruit, pentru a soluţiona rapid orice solicitare din partea contribuabililor, ca să evite aglomerările create la sediile administraţiilor fiscale, în urma aplicării prevederilor Ordonanţei pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.
De la 1 iulie 2008, şoferii se pot programa la reprezentanţele Registrului Auto Român pentru a efectua expertiza tehnică necesară la calculul taxei de poluare auto. Tarifele percepute de RAR sunt de 243,20 lei pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi de 299 lei pentru cele care depăşesc greutatea respectivă.
Taxa de poluare auto trebuie plătită, de la 1 iulie, atât la înmatricularea unui vehicul nou, cât şi la repunerea în circulaţie a unuia mai vechi, şi este calculată în funcţie de normele Euro şi emisia de dioxid de carbon, menţionate de Registrul Auto Român în cartea de identitate a vehiculului.
În funcţie de gradul de poluare a motorului, taxa poate fi diminuată, la reducere fiind luate în calcul vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situaţia tehnică generală şi nivelul de dotare, deprecierea fiind stabilită contra cost de RAR.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro