Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, marti, ca opinia expertilor Bancii Mondiale, potrivit careia sistemul de pensii este vulnerabil din cauza deciziilor de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele, era valabila pentru economia romaneasca din anii 90. "N-as spune ca este vulnerabil la deciziile politice. Poate la inceputul anilor 90, intr-adevar s-a fortat pensionarea, pe motiv ca economia era intr-un fenomen de contractie puternica, de restructurare care ducea la pierderea locurilor de munca. Atunci de multe ori s-a preferat aceasta solutie pentru a nu avea un procent ridicat de someri si astazi efectele se vad. Avem prea multi pensionari fata de salariati", a declarat Tariceanu.
Studiul Bancii Mondiale, "Programul de dezvoltare umana a Romaniei", arata ca sistemul de pensii este vulnerabil in fata riscurilor provocate de deciziile de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele si, din aceasta cauza, ar putea ajunge la esec total.
Expertii institutiei financiare constata ca sistemul de pensii este inca nesigur, din punct de vedere al sustenabilitatii financiare, si constata ca politicienii au "mult prea multe posibilitati de interventie discretionara" in sistem.
De asemenea, documentul critica faptul ca guvernul nu a stabilit inca, in cadrul fiscal pe termen mediu, implicatiile majorarilor de pensii si ale reformelor structurale. Pe de alta parte, studiul apreciaza ca intentia guvernului de a reduce cheltuielile cu pensiile, cu un punct procentual din PIB, in perioada 2007-2009, intra in contradictie cu "majorarile semnificative ale beneficiilor".
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro