Guvernul intenţionează să folosească reţeaua extinsă din mediul rural a CEC pentru accesarea şi distribuirea fondurilor europene, a tinut sa arate premierul Călin Popescu-Tăriceanu celor peste 50 de primari cu care s-a întâlnit în comuna băcăuană Blăgeşti.Mai mult, premierul spune că CEC are o reţea extinsă în mediul rural ceea ce îi conferă un avantaj în competiţia cu alte bănci în ceea ce priveşte distribuirea fondurilor europene. "Mărturisesc că, în momentul în care s-a pus problema privatizării CEC, cunoscând riscurile ca profilul acestei instituţii - cu tradiţie în România - să fie schimbat, văzând că nu avem nişte oferte care sunt foarte tentante, am luat decizia să oprim privatizarea şi să folosim CEC ca instituţie bancară cu reputaţie şi cu o dezvoltată reţea în toată ţara pentru accesarea şi distribuirea fondurilor europene", a afirmat premierul Tăriceanu.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cornelia Harabagiu, i-a anunţat pe agricultori că AGRIA le va elibera certificate cu sumele pe care le au de primit pentru campania de primăvară, iar în baza acestora CEC le va acorda un credit pe termen scurt, pe o perioadă de trei luni, astfel încât să poată începe campania agricolă şi să nu aştepte să ajungă banii de la buget, care vor sosi treptat.
Şeful Executivului le-a prezentat primarilor din judeţul Bacău cele trei ghiduri elaborate de Ministerul Agriculturii pentru a-i ajuta în accesarea fondurilor europene. Tăriceanu a subliniat că fermierii trebuie să aibă două condiţii esenţiale pentru accesarea acestor fonduri: să se informeze asupra criteriilor de eligibilitate ale proiectelor şi asupra documentelor necesare şi să se asocieze pentru a accesa mai uşor aceste fonduri, ţinând cont că multe din gospodăriile agricole au suprafeţe mici.
Premierul a menţionat şi faptul că Executivul continuă, cu bani de la buget, Programul SAPARD şi a arătat că cele 8 miliarde de euro fonduri europene, împreună cu cofinanţarea de 2 miliarde, pot face din nou din România o forţă în agricultură. În acest context, Tăriceanu şi-a reafirmat dorinţa ca România să devină a doua ţară ca putere agricolă în Uniunea Europeană, după Franţa.
România va primi de la Uniunea Europeană peste opt miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, până în anul 2013.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro