Am primit pe email mai multe solicitari / intrebari despre suspendarea activitatii firmelor care nu vor sa plateasca impozitul forfetar. Recent, am "participat" la o astfel de experienta, mergind cu cineva la Registrul Comertului pentru a-si suspenda activitatea. Motivul era unul de bun simt: firma respectiva nu desfasoara activitate. Si totusi, potrivit normelor impozitului forfetar, ar fi trebui sa achite cei 2.200 de lei anual. Asa ca si-a suspendat activitatea.
Preturi, documente si avantaje: mai jos.
In primul rind, daca ai activitatea suspendata, nu platesti impozitul forfetar. Cu o conditie: suspendarea sa aiba loc pina la 1 mai 2009, cind intra in vigoare impozitul cu pricina. In al doilea rind: daca aveti un srl obisnuit, nu apelati la firme de intermediere. Va costa mult mai mult si nu merita banii. Pentru ca trebuie sa parcurgeti citiva pasi foarte simpli.
1.Asociatul unic / asociatii firmei intocmesc o decizie prin care se arata suspendarea activitatii firmei respective, pentru o perioada de maxim 3 ani (de la data ... pina la data ...)
2.aceiasi asociati elibereaza un document in care declara cite caractere (cu tot cu spatii) sint in decizia de suspendare, de la pct. 1. Aceasta hirtie va este necesara la Registrul Comertului, pentru publicarea deciziei de suspendare in Monitorul Oficial
3.completati cererea-tip prin care cereti suspendarea activitatii firmei dvs. O puteti descarca de aici
4.completati cererea-tip in care declarati ca nu desfasurati activitate la sediu. O puteti descarca de aici
5.mergeti cu actele si un dosar la Registrul Comertului, la Informatii. De acolo sinteti programat la un ghiseu, unde vi se verifica hirtiile, se introduc in calculator si primiti dispozitia de plata
6.platiti la casierie aproximativ 200 de lei si gata
Intr-o saptamina ar trebui sa fiti inapoi la Registrul Comertului, sa va ridicati hotarirea de suspendare, apoi instiintati Administratia Financiara.
Daca preferati sa apelati la o firma specializata, care sa intermedieze acest proces, mai scoateti probabil 150-200 de lei din buzunar.
Avantajele suspendarii firmei sint:
-nu mai trebuie sa platiti impozitul forfetar
-costurile sint mult mai mici decit in cazul dizolvarii firmei (peste 1.000 de lei, cred)
-procedurile sint mult mai rapide (citeva zile, fata de citeva luni, in cazul dizolvarii)
puteti sa va reluati oricind activitatea, printr-o simpla decizie interna. Si, la reluarea activitatii, sinteti considerat start-up! Asa ca nu trebuie sa achitati impozitul forfetar.
Scris de Iulian Micu
SURSA
La finante mergi si sa faci o cerere pentru acordarea regimului derogatoriu care iti da dreptul sa nu mai depui declaratiile 100 si 300. In caz contrar trebuie sa le depui trimestrial cu valoare 0. Situatiile financiare semestriale si anuale esti obligat sa le depui. In ca contrar primesti amenda. Chiar daca firma are activitatea suspendata scoti o balanta la 6 luni si faci bilantul.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro