Surse de finantare, legislatie si solutii IT&C pentru IMM-urile constantene

30 mai 2007

  Templus Advertising, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie -Oficiul Teritorial Constanta, a organizat vineri 25 mai la Constanta, intre 9.30 si 14.00, seminarul cu tema „Legislatie, solutii de finantare, produse si servicii pentru IMM-uri”. Scopul evenimentului este acela de a aduce in atentia institutiilor financiar-bancare si a autoritatilor problemele de finantare ale IMM-lor din zona. Au fost prezentate criteriile ce trebuie indeplinite de IMM-uri pentru atragerea fondurilor europene si felul in care acestea s-ar putea implica in proiecte de dezvoltare locala, pentru care exista fonduri speciale. Evenimentul a reunit institutii bancare, din ce in ce mai interesate de atragerea micilor intreprinzatori drept clienti, dar si companii din domeniul IT&C, ale caror servicii au devenit indispensabile in activitatea curenta a fiecarei firme. Ofertele prezentate in cadrul evenimentului sunt realizate astfel incat cresc productivitatea si eficienta activitatii IMM-urilor si adauga valoare „produselor" acestora.

 

Seminarul de la Constanta a fost deschis de Ileana Gugoasa,  reprezentantul Prefecturii Constanta, cu prezentarea animatiei „Italia fata in fata cu Europa”, care arata umoristic cum vad italienii Uniunea Europeana. „Nu trebuie sa ne speriem nici de birocratia europeana si nici atunci cand auzim de fonduri structurale si de mecanismele de derulare a acestora”, arata Ileana Gugoasa. Aceasta a prezentat politica de coeziune economica si sociala a UE, pentru care Romania va primi 17 miliarde de euro si obiectivele de interventie si Instrumentele structurale pentru perioada 2007–2013, cand Romania va beneficia in total de 29,2 miliarde de euro. Politica de coeziune isi propune sa elimine disparitatile economice si sociale care exista intre regiunile din UE.

Fondurile de postaderare de dau pe o perioada de 7 ani fiecare, sunt mult mai mari decat cele de preaderare, iar evaluarea, cererile de finantare si ghidul solicitantului sunt realizate in tara, UE urmand doar sa aprobe proiectele. Odata obtinuta aprobarea, banii trebuie investiti eficient, cu respectarea stricta a regulilor impuse de UE, banii investiti in proiect urmand a fi rambursati de catre Uniune. Decontarile se fac odata la 6 luni, cand tot ce inseamna finantare UE se strange la Ministerul Finantelor, acolo unde se fac si cererile de plata. La Bruxelles ajunge o singura cerere de plata, unde se acorda banii pentru toate proiectele finantate din fonduri nerambursabile in Romania. Daca se depaseste un termen, rambursarea se va face abia peste 6 luni. Reprezentanta Prefecturii Constanta a subliniat ca „intreprinzatorii care au o idee de afacere trebuie sa stie unde sa adreseze solicitarea de finantare, cum se intocmeste proiectul, unde se depune cererea si care sunt regulile de care trebuie sa tina cont. Pentru a obtine finantarea este important sa se demonstreze ca se lucreaza dupa standardele de calitate in vigoare. Existenta unor brevete sau elemente care scot in evidenta organizatia respectiva pe piata pot deveni avantaje in obtinerea finantarii.”

Ghidul solicitantului prezinta conditiile ce trebuie indeplinite cu strictete pentru a primi o finantare. TVA-ul nu este un cost eligibil, iar Leasing-ul este eligibil in conditii specifice. Pentru cofinantare, IMM-le pot primi pana la 50% din total, iar institutiile de stat pana la 75%. Mai multe informatii sunt disponibile in engleza pe site-uri ca www.europa.eu.int/comm si in romana, pe www.mfinante.ro/fonduriUE sau pe www.infoeuropa.ro.

Este foarte important ca la solicitarea unui credit, setul de documente sa fie bine pus la punct si atent completat. Imobilele aduse drept garantii trebuie sa aiba acte in regula si valabile in momentul depunerii dosarului. Clientul trebuie sa fie foarte sincer cu bancherii, adevarul despre firma proprie fiind esential pentru identificarea celei mai potrivite solutii financiare.

 

Monica Marotinescu, supervizor Credite Corpoarte la BCR Constanta a aratat ca „IMM-rile reprezinta pilonul principal de dezvoltare pentru BCR in urmatoarea perioada, ele fiind aproximativ 70 – 75% dintre clientii bancii.”

Aceasta a subliniat ca BCR este principalul finantator al economiei reale printr-o gama diversa de produse si servicii: produsele de economisire, linii de credite, finantarea importurilor si a exporturilor, creditele pentru investitii, credite ipotecare, asigurari, tranzactionarea de obligatiuni, asigurarile s.a. „Creditele oferite companiilor sunt din surse proprii dar si din derularea unor programe de finantare la care BCR este partenera. Start up-rile, IMM-rile sau chiar microintreprinderile care apeleaza la serviciile BCR beneficiaza de asistenta specializata si li se asigura o continuitate in desfasurarea afacerii aflate la inceput de drum. Analiza se face pe baza unui dosar minim iar acordarea creditelor se poate face chiar si in 24 de ore, pe baza unei cereri tip. Microcreditele se acorda in lei si in valuta (Euro- USD) cu perioada maxima de rambursare cuprinsa intre 1 si  5 ani. Plafonul maxim pentru un credit este de 50.000 de euro, pentru intreprinderile cu activitate mai lunga, si de 20.000 de euro sau echivalent, pentru firme mai tinere de 3 luni. BCR este prima banca comerciala care a incheiat conventii speciale pentru segmentul IMM-urilor cu Fondul Roman de Garantare si cu EximBank (care ofera o parte dintre garantiile solicitate de banci ca scrisori de garantie)”, a afirmat reprezentanta BCR, Monica Marotinescu.

BCR are peste 4,4 milioane de clienti, carora le pune la dispozitie o retea teritoriala de peste 470 de unitati si peste 1360 de ATM –uri. Acestia aduc bancii o cota de piata de 27 %.

 

Radu Mandru, Area Shop Manager la Romtelecom a avut o prezentare interactiva, in care a subliniat ideea parteneriatului, ca principal mijloc de dezvoltarea a unei afaceri: „Prin parteneriate productive fiecare afacere obtine un avantaj pentru a depasi competitorii, iar apoi isi asigura mentinerea pe pozitia obtinuta.” Radu Mandru a prezentat solutiile de comunicare oferite de RomTelecom atat firmelor aflate la inceput de drum, cat si celor de top, cu nevoi de comunicare pe masura. Astfel, prima solutie de comunicare este un simplu telefon, urmat de accesul la Internet. Pentru firmele mici, Romtelecom ofera serviciul Click Net Expres cu 1 Mbps dar si un Self Install Pack (SIP) pe care clientul il instaleaza singur, intr-un mod foarte simplu. Cum orice afacere creste, nevoia de comunicare creste si ea. Aici apare conexiunea de 2,5 Mbps in cadrul pachetului „Bizpack”, cu variantele lui, asigurandu-se astfel un acces mai ieftin la Internet, comparativ cu restul ofertelor de pe piata. Pentru o activitate mai ampla, unde nevoia de comunicare a firmelor este mai mare, RomTelecom a introdus solutia IPFix – cu banda proprie garantata de 1024 Kbps – ce asigura o conexiune privata constanta intre diferitele sedii ale unei intreprinderi. Urmatoarea solutie de interconectare este cea de Virtual Private Network (VPN) – o solutie securizata proprie de interconectare intre sedii. Clientii pot testa solutiile orferite de Romtelecom in reteaua de magazine “One Stop Shop”, unde exista puncte de acces wireless gratuit la Internet dar si consultanti speciali pentru IMM-uri.

 

Diana Beziris, Responsabil Agentie BRD Conastanta, a prezentat oamenilor de afaceri cateva produse bancare care sunt simplu de accesat: „Pentru gama Simplis Credit,  decizia de finantare se ia in aceeasi zi sau in maximum 24 ore de la solicitare. Cu o procedura de obtinere simplificata, gama este caracterizata prin flexibilitate si promptitudine, solicitantii beneficiind si de consultanta de specialitate. Documentatia necesara este minima, iar schema de garantare flexibila (imobiliare/mobiliare, sau scrisoare de garantare din partea FNGCIMM). Din gama fac parte Creditul pe termen scurt, pentru nevoi curente (400.000 RON pentru maximum 12 luni) si creditele de investitii, cu aport 0% din partea solicitantului, termen maxim de 84 luni si perioada de gratie de 9 luni. Pentru un credit de 400.000 RON, perioada maxima de garantare este de 7 ani. Beneficiarii trebuie sa aiba minimum 12 luni de activitate profitabila si sa nu inregistreze restante la plata datoriilor catre bugetul de stat. La gama de produse bancare Ristretto, decizia de acordare se ia in maximum 15 minute. si in cazul acestui produs, documentatia ceruta este minima, procedura si fluxul de acordare sunt simplificate si nu se cer garantii materiale. Gama de produse GO finanteaza Start-up-urile. Drept garantii se cer doua bilete la ordin, gaj pe contul curent si garantii reale pe valoarea creditului si a dobanzii pe un an”, a spus Diana Beziris. BRD mai acorda societatilor comerciale si Creditul imobiliar Investissimo, care se poate obtine in gama Ristretto, cu maxim 150.000 Euro (sau echivalentul in RON), sau in gama Simplis Credit (maxim 250.000 Euro).

 

Tania Babu, director de sucursala Libra Bank in Constanta a aratat ca  “Succesul IMM-urilor vine prin maximizarea avantajelor pe care acestea le au comparativ cu firmele mari (spiritul antreprenorial, rapiditate si flexibilitate in decizii, specializarea pe nise de piata). De aceea, pentru a se alinia la dinamica de dezvoltare a IMM-urilor, banca pe care o reprezint are disponibilitatea de a construi o solutie financiara viabila pentru intreprinderile din acest segment. Produsele dezvoltate de Libra Bank, in acest moment, pentru intreprinderile mici si mijlocii, necesita eligibilitate bazata pe un set minim de indicatori, un minimum de documente si de garantii solicitate si un raspuns rapid la orice solicitare. Libra Bank s-a orientat in 2004 spre creditele acordate pentru profesii liberale. Initial au fost lansate cele pentru segmentul medical, apoi creditele speciale pentru mediul juridic, contabil, sau farmaceutic. La creditul Instant, banca ofera pana la 700,000 RON, cu  raspunsul in 24 de ore de la aplicare. Pentru creditul Capital, elementul principal al analizei este calitatea garantiei, clientul beneficiind de o linie de credit pe care o poate utiliza oricand sau de un credit de investitii de pana la 350,000 RON”.

In abordarea flexibila pe care o are Libra Bank, analiza se face la sediul clientului si dupa o discutiei cu acesta, pentru a intelege afacerea si a construi un business-plan real.

 

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) poate credita investitiile IMM-urilor, oferind credite de investitii, capital de lucru sau credite pentru stocuri, arata directorul general zonal al CEC Constanta, Alexandru Georgescu. Dupa cum a spus reprezentantul CEC Constanta, institutia are o politica moderna de abordare a clientilor: „Echipa de la CEC Constanta nu se comporta ca niste bancheri intr-un turn de fildes, ci cu modestie si profesionalism, incearca sa fie cat mai aproape de client. La acordarea creditelor, se  pune accent pe autoevaluarea clientului, oferind linii de credit pentru nevoi curente de capital de lucru (inclusiv refinantare), credite destinate finantarii investitiilor, credite pentru stocuri, credite pe documente de plata in curs de incasare, scrisori de garantie bancara. Posibilii beneficiari sunt societatile comerciale, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate. La CEC Constanta nu mai este nevoie ca sa se deplaseze clientul pentru garantiile acordate de EximBank, intrucat Adrian Petre, colegul nostru este un expert care vine de la acesta institutie, asa incat, cu experienta pe care o are in domeniul acesta, ajuta solicitantii sa indeplineaca conditiile cerute pentru acordarea garantiilor EximBank.”  

Ca si produs de cash management destinat IMM-rilor s-a amintit contul „Privilegiu SRL”, ce imbina avantajele unui cont curent cu cele ale unuia cu dobanda la termen. Se pot face operatiuni curente iar dobanda la termen este calculata lunar, in functie de soldul zilnic.

 

Cristian Vanghele a subliniat ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) „asigura IMM-urile in relatia cu bancile, Fondul fiind institutia care acorda garantii pentru instrumentele de finantare contractate de IMM-uri de la bancile comerciale sau din alte surse. FNGCIMM garanteaza maximum 80% din valoarea creditului, in functie de specificul fiecarui client, dar pentru startup-uri poate garanta chiar si 100%. Consultanta acordata de FNGCIMM este gratuita iar comisionul perceput a scazut de la 1 ianuarie - la maximum 2% din total pentru creditele in lei si la maximum 1,6% pentru cele in valuta.

Pentru ca activitatea tuturor sa fie prospera, interesul FNGCIMM este ca societatile pentru care garanteaza sa aiba succes, interes comun cu cel al bancilor finantatoare si al clientului finantat”, a afirmat reprezentantul FNGCIMM.

 

Grigore Ionescu, de la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Constanta (OTIMMC), a prezentat Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, prin asistenta financiara acordata IMM-lor romanesti in perioada 2007-2013, din Fondurile Structurale ale UE. „Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza acum de asistenta financiara nerambursabila prin fondurile structurale si de coeziune pentru reducerea disparitatilor de dezvoltare intre statele membre. Suma totala pentru Romania (aproximativ 19,6 miliarde de Euro pentru 2007-2013) urmareste cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti si reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Pana in 2015, cresterea anuala medie a productivitatii va atinge 5.5%, si va permite Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Gestionarea fondurilor din programul „Cresterea competitivitatii economice” revine: Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale; Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS); Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Directiei Generale pentru Politica Energetica (DGPE) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Un potential beneficiar de fonduri structurale nerambursabile trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite in Programul Complement, postate pe paginile de internet ale ministerelor de resort pentru fiecare domeniu de interventie,” a spus reprezentantul FNGCIMM.

Pentru a face un proiect cu fonduri structurale, beneficiarul trebuie sa acopere cheltuielile neeligibile si cofinantarea din valoarea totala a proiectului, care poate fi si contributie in natura, asa cum este prezentata in Manualul privind eligibilitatea cheltuielilor si in Ghidul Solicitantului. in momentul lansarii unei „cereri de proiecte”, Autoritatea de Management va face cunoscuta si lista cu cheltuielile eligibile pentru acele proiecte. Informatii suplimentare se pot obtine pe www.otimmccta.ro; www.animmc.ro.

 

Din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Doinita Radu – sef al Biroului de Metodologie si Asistenta Contribuabili, a subliniat ca nu mai exista facilitati fiscale pentru intreprinzatori, Romania fiind somata sa elimine facilitatile fiscale, pentru a ne alinia la UE. Nici exonerarea de la plata TVA, posibila pana la sfarsitul anului 2006, nu mai exista. Singura facilitate este faptul ca impozitul pe salariu se poate plati la trimestru. in  stadiul de proiect este acum scutirea de 50% din impozit.

 

Nicolae Gurita, de la Agentia de Plati pentru Devoltare Rurala si Pescuit (fostul SAPARD), arata ca se va acorda sprijin pentru diversificarea activitatilor nonagricole in mediul rural. Se vor sprijini constructiile corporale (cladiri), dar si necorporale (soft). in ce priveste acordarea de fonduri pentru domeniul pescuitului, in prezent nu exista inca documentatia necesara, ea urmand sa vina de la UE. Pentru a primi finantare pentru o investitie in mediul rural, beneficiarul trebuie sa poata face fata cofinantarii. Apoi, cel putin 50 % dintre angajatii firmei trebuie sa provina din mediul rural.

Parteneri ai evenimentului BCR, RomTelecom, Libra Bank, CEC Constanta, Atto Soft, FNGCIMM, Senior Software, Oriflame, Cramele Recas, Supreme Chocolat.

Evenimentul a fost mediatizat in mass media centrala si locala - Ziarul Financiar, Romania Libera, Finantare.ro, Smart Bank, Smart Financial, Bani si Afaceri, Comunicate Media, ProTV, ProFm Constanta, Cuget Liber, Ziua, Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Replica si Atitudiunea.

 

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro