Creşterea economică record de 8,2% în primul trimestru din 2008, reprezintă o uşoară supraîncălzire a economiei, fiind peste PIB-ul potenţial, a declarat miercuri, la Forumul Financiar Central şi Est-European de la Bucureşti, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Eugen Dijmărescu. Potrivit oficialului BNR, nu numai domeniul imobiliar sau industria auto se află în spatele acestei creşteri, ci şi volumul de investiţii îndreptat spre creşterea competitivităţii, chiar dacă evoluţia preţului petrolului tinde să fie o contrapondere.
Supraîncălzirea economiei româneşti, indicată de diferenţa dintre PIB real efectiv şi PIB potenţial, arată un exces de cerere şi este un indicator agregat sintetic al presiunilor inflaţioniste viitoare din economie. Pe termen lung, presiunile acumulate se materializează în mişcări efective ale preţurilor, iar deviaţia PIB tinde către zero, aducând PIB-ul real efectiv la nivelul potenţial.
Cat despre cresterea salariala anunta astazi de INS, guvernatorul spune că majorarea salariilor cu 24% în aprilie reprezintă un atac direct la competitivitate.
Produsul Intern Brut /PIB/ estimat pentru primul trimestrul din 2008 se cifrează la 86,745 miliarde lei (aproximativ 24 miliarde euro), în creştere cu 8,2 la sută faţă de trimestrul I 2007, faţă de şase la sută în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Creşterea economică de 8,2 la sută se situează peste aşteptările analiştilor economici şi peste estimările ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Prognoza de creştere economică stabilită la 6,5 la sută pentru acest an ar putea fi revizuită în urcare cu aproximativ un procent dacă se menţine un an agricol favorabil şi având în vedere avansul consemnat în primul trimestru, a declarat recent ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care estima o creştere economică de 7,5 la sută pentru trimestrul I.
Potrivit acestuia, România anului 2008 a produs în trimestrul întâi mai mult decât producea în întregul an 2000.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro