Sunt protejate marcile in afara granitei?

12 octombrie 2006

Marcile inregistrate la OSIM nu sunt protejate decat pe teritoriul Romaniei. Protectia intr-o tara straina presupune indeplinirea formalitatilor prescrise de legislatia tarii respective. De exemplu, conventia de la Paris asigura unui titular roman aceleasi drepturi ca si cele acordate titularilor nationali din tara respectiva. Aceasta conventie acorda prioritate asupra oricaror altor persoane pentru depunerea aceleiasi marci, in tarile membre ale Conventiei, intr-un interval de sase luni, socotit de la data depozitului facut in Romania.

Totodata, Aranjamentul de la Madrid permite inregistrarea internationala a unei marci, intr-o tara sau mai multe tari membre ale acestui aranjament, printr-o cerere unica, depusa la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, situata la Geneva. Conditia esentiala este ca aceasta marca sa fie inscrisa in registrul marcilor inregistrate din Romania, adica sa aiba certificat de inregistrare. Durata protectiei obtinute in baza Aranjamentului de la Madrid este de 10 sau 20 de ani, in functie de optiunea titularului.
 
Ce drepturi ai dupa inregistrarea unei marci?

Drepturile titularului marcii sunt confirmate prin certificatul de inregistrare a marcii. Potrivit Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), inregistrarea marcii confera titularului un drept exclusiv asupra marcii pentru produsele, respectiv serviciile pentru care s-a efectuat inregistrarea, pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului. Totodata, acest pas va aduce cu sine interdictia, pentru terti, de a depune sau de a utiliza, fara autorizatie, indiferent sub ce forma, marca sau unul din elementele sale caracteristice, pentru aceleasi produse sau servicii.

La cererea titularului, inregistrarea poate fi reinnoita la implinirea fiecarui termen de protectie de 10 ani, cu plata unei taxe prevazuta de lege. De asemenea, cererea de reinnoire a inregistrarii marcii poate fi facuta cu cel mult trei luni inainte de expirarea duratei de protectie in curs. Cu ocazia reinnoirii lista produselor, respectiv serviciilor poate fi limitata, dar nu amplificata.

Taxa pentru cererea de reinnoire a inregistrarii marcii poate fi platita in cel mult 6 luni dupa expirarea duratei de protectie in curs, dar cu majorarea prevazuta de lege. Reinnoirea inregistrarii marcilor se inscrie in Registrul National al Marcilor si se publica in BOPI in termen de 6 luni de la depunerea la OSIM a cererii de reinnoire.

Ce sunt marcile colective?
 
Marcile colective reprezinta marcile destinate a servi la deosebirea produselor, respectiv serviciilor membrilor unei asociatii de cele care apartin altor persoane. Potrivit OSIM, asociatiile de fabricanti, de producatori, de comercianti, de prestatori de servicii pot solicita inregistrarea de marci colective. Solicitantul inregistrarii unei marci colective va depune o data cu cererea de inregistrare sau, cel tarziu in termen de 3 luni de la data notificarii de catre OSIM, un regulament de folosire a marcii colective. Mentionam ca orice modificare a regulamentului de folosire a marcii colective se comunica in scris la OSIM si produce efecte numai de la data inscrierii respectivei modificari in Registrul National al Marcilor. Marcile colective sunt supuse regimului marcilor individuale.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro