Cererea de spaţii de birouri din Bucureşti este de circa 2,5 milioane de metri pătraţi, mai mult decât dublul stocului existent de 1,2 milioane metri pătraţi, estimat să crească cu încă 500.000 metri pătraţi până la sfârşitul anului, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania. "Zonele centrale şi de nord ale Capitalei rămân în topul preferinţelor companiilor atunci când se pune problema mutării în alt sediu. Ţinând seama de tendinţele în materie de dezvoltări imobiliare, se estimează că decalajul de aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi se va micşora în următorii patru ani", se arată în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară.
În aceste condiţii, piaţa spaţiilor de birouri din centrul Bucureştiului beneficiază de o rată de neocupare foarte mică, de circa 4% la începutul anului 2008. Există însă şi clădiri unde rata de ocupare este de aproape 100%.
Ca rezultat al ofertei prea scăzute în comparaţie cu cererea existentă, se manifestă o tendinţă stabilă de creştere a preţurilor, atât la vânzare, cât şi la închiriere.
Astfel, preţul mediu de vânzare pentru spaţiile de birouri de clasa A din centrul Bucureştiului ajunge până la 2.500 de euro/mp plus TVA, dar sunt şi cazuri în care se înregistrează şi niveluri de 3.200 de euro/mp plus TVA.
Chiriile lunare se situează între 14 euro/mp şi 16 euro/mp pentru birourile de clasa B şi 19-22 euro/mp pentru cele de clasa A, pentru următorii doi ani analiştii Coldwell estimând un avans de 1-4 euro/mp.
Preţurile locurilor de parcare aferente clădirilor de birouri din centrul Bucureştiului sunt de 60-80 euro/mp plus TVA pentru cele exterioare şi de 100-150 euro/mp plus TVA pentru cele interioare.
"Deoarece cererea va continua să depăşească oferta, se poate aştepta o menţinere sau chiar o uşoară creştere a chiriilor. Amplasamentul, facilităţile tehnice şi locurile de parcare vor constitui elementele cheie după care clienţii se vor ghida în alegerea unei clădiri de birouri", se precizează în studiu.
Autorii studiului mai previzionează pentru acest an o continuare a scăderii randamentelor pe acest segment, care s-au situat în 2007 la 6-7%, şi în unele cazuri chiar sub 6%.
"Randamentele vor continua evoluţia descrescătoare din ultimii ani şi vor scădea cu 0,5-1 puncte procentuale. Catalizatorul acestei scăderi a fost interesul puternic arătat de către investitorii străini pentru piaţa românească, combinat cu lipsa unor produse corespunzătoare criteriilor lor, în care să poată investi", se mai arată în studiu.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro