Peste o treime din posesorii de carduri de debit utilizează cardul de circa două-trei ori pe lună, în special în zilele de salariu, pentru retragere de numerar de la bancomate, a declarat, marţi, directorul Diviziei Carduri a ING Bank, Adrian Apolzan. "78% din utilizările de carduri se realizează pentru retragere de numerar, ceea ce înseamnă că nici comportamentul consumatorului nu a evoluat şi nici reţeaua de acceptare a cardurilor la cumpărături nu este destul de dezvoltată", a afirmat Apolzan, la a şaptea ediţie a Cards Forum.
Datele reies dintr-un studiu efectuat recent de ING Bank, cu şase focus grupuri de utilizatori de carduri bancare din Bucureşti. Respondenţii au fost bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 25-45 ani, cu venituri de peste 400 lei pe membru de familie şi care utilizează carduri de debit de cel puţin trei luni.
O pondere de 3% din participanţii la studiu utilizează zilnic cardurile de debit, iar cei care deţin carduri de debit cu overdraft (limită de credit - n.r.) reprezintă 7%.
Pentru utilizări de patru-cinci ori pe săptămână se încadrează 8% din respondenţi pe segmentul cardurilor de debit şi 2% pentru carduri de debit cu overdraft, tranzacţiile fiind concentrate spre finalul săptămânii.
Ponderea utilizării cardurilor creşte odată cu mărirea intervalului de timp. Astfel, 17% din respondenţi utilizează carduri de debit o dată pe săptămână, iar 13% fiind cei cu carduri de debit overdraft.
Din totalul participanţilor la studiu, 84% utilizează carduri de debit, în timp ce cardurile de debit cu overdraft atrag 12-18% din utilizatori, în funcţie de grupa de vârstă, iar cardul de credit cumulează o cotă de utilizare de 20-23%.
"Utilizatorii de carduri consideră cardul de debit cu overdraft mai bun decât cardul de credit, întrucât întruneşte ambele funcţii, de debit şi de credit", a spus Apolzan.
Cardul de credit este utilizat în special pentru împrumuturi mici, cu plafon de două-trei salarii, pentru situaţii de urgenţă sau achiziţii cu valoare mai mare.
Pe de altă parte, cardurile de debit cu overdraft sunt utilizate pentru împrumuturi medii, cu limită de două-trei sau până la şase salarii medii nete, şi în funcţie de capacitatea de rambursare a clientului.
"Dacă ne uităm la un portofoliu de peste 100.000 de carduri de credit al unei bănci, vom vedea că utilizarea pentru plata la comercianţi deţine o pondere de 40%, iar plata cu numerar cumulează doar 60%, fiind o rată mult mai bună în favoarea plăţilor la comercianţi cu carduri de credit decât cu cel de debit", a afirmat directorul coordonator al Departamentului Carduri din cadrul CEC, Eduard Possler.
Un sfert din numărul respondenţilor utilizează cardurile de debit pentru orice tip de cumpărături, iar 24% le folosesc doar când cumpără mâncare.
Pentru plata facturilor, cardul de debit este utilizat în proporţie de 18%, pentru plăţile efectuate în benzinării - 7%, iar pentru călătorii 6%.
Utilizatorii aleg cardurile în funcţie de comisioanele percepute, în proporţie de 45%, de rata dobânzii - 44%, posibilitatea de a beneficia de overdraft - 31%, modalitatea de a înţelege extrasul bancar - 26%, încrederea în bancă - 22% şi de valoarea creditului - 15%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro