Studiu: Romanii sunt dezinteresati de locurile de munca stabile!

26 februarie 2007

Tot mai multi romani refuza locurile de munca stabile, cu program fix, angajatorii si organizatiile nonguvernamentale care activeaza in domeniu considerand ca se produc schimbari culturale si astfel unele locuri de munca sunt refuzate pentru ca sunt considerate degradante. In ultimul an si jumatate specialistii in resurse umane, precum si cei din ong-urile de profil se confrunta cu un fenomen mai putin obisnuit pentru piata muncii din Romania, respectiv cu o oferta foarte mare de locuri de munca din partea angajatorilor si cu tot mai putine persoane dispuse sa se angajeze.
           

Piata muncii se confrunta cu doua probleme majore: personal putin si  studenti fara experienta, ale caror cereri salariale starnesc invidia veteranului!

Fundatia Parada/Apel a anuntat, luni, incheierea programului Phare, "Apel pentru integrarea activa a somerilor pe piata muncii", desfasurat timp de 12 luni in Bucuresti si Ilfov, prin care s-a oferit consiliere sau servicii de mediere pentru ocuparea unui loc de munca unui numar de 183 de someri.
        
"Ne confruntam cu o lipsa permanenta de forta de munca pe piata din Romania. De multe ori, persoane recomandate pentru un post refuza sa se angajeze", a declarat Francesco Alosio.
      
Aceasta problema, recent aparuta, a fost confirmata si de reprezentanta unei companii multinationale care activeaza in Romania, Milene Ardito. in opinia ei, pe langa lipsa de interes, romanii dau dovada si de neseriozitate prin faptul ca aplica pentru un post si atunci cand sunt invitati la interviu nu se mai prezinta.
         
Astfel, din cele aproximativ 180 de persoane convocate pentru un interviu de la inceputul anului, doar 90 s-au prezentat, despre ceilalti nestiindu-se nimic intrucat nu au anuntat in niciun fel ca nu ar mai fi interesati de postul respectiv.
           
"Din 90 de persoane care s-au prezentat la interviu, 36 au fost retinute pentru un al doilea interviu, insa doar 18 s-au mai prezentat la el. in fine, sase au fost angajati, iar unii nu s-au mai prezentat in prima zi de munca si nici nu au putut fi contactati pentru ca aveau telefoanele inchise", a declarat Milene Ardito.
        
Printre explicatiile pe care le au specialistii se afla faptul ca romanii prefera sa plece in strainatate sperand sa obtina locuri de munca mai bine platite. De asemenea, faptul ca se acorda prea multe ajutoare sociale ar putea fi inca un motiv, intrucat oamenii nu mai sunt stimulati sa-si caute un loc de munca.
           
In plus, specialistii nu exclud nici faptul ca ar putea sa se produca unele schimbari culturale care fac ca anumite ocupatii sa nu mai fie atragatoare, cele mai bune exemple fiind locurile de munca din constructii sau cele care tin de curatirea strazilor, considerate degradante.
          
 "Simtim si noi ca anumite meserii sunt desconsiderate. in ultimele 18 luni s-au schimbat foarte multe lucruri si nu mai intelegem ce se intampla pe piata muncii. Speram ca e doar o perioada de tranzitie care nu va dura mai mult de un an, un an si jumatate", a declarat reprezentanta invesitorilor straini.
        
Francesco Alosio a precizat ca, desi rata oficiala a somajului este, in Bucuresti, de 2,5-2,6 la suta, in realitate ea este mult mai mare, nivelul muncii la negru fiind inca destul de mare.
      
Potrivit vicepresedintelui fundatiei, din cele 183 de persoane care au beneficiat de sprijin in vederea angajarii, prin proiectul Phare, 14-15 la suta dintre ele lucrau la negru si un procent semnificativ a refuzat sa se angajeze legal, motivand fie prin faptul ca prin munca la ngru si ajutorul social obtin mai multi bani decat daca s-ar angaja legal, fie prin faptul ca sunt necesare prea multe documente.
          
"Pana acum un an si jumatate aveam foarte multe persoane care vroiau sa se angajeze legal, sa aiba un statut in societate. Acum oamenii cauta un loc de munca pe perioada determinta si avem foarte multe cereri venite de la angajatori. Niciodata nu am avut 40-50 de cereri de angajare, de la o singura firma, cum avem acum", a precizat Alosio.
       
O alta problema de care se plang angajatorii o reprezinta absolventii care cer salarii foarte mari desi nu au niciun fel de experienta si, in aceste conditii, angajatorii straini considera ca singura solutie care le-a mai ramas este sa recruteze personal din afara.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro