Preţul mediu pe metrul pătrat a scăzut cu circa200 de euro, în primele şase luni ale anului, în cazul apartamentelor vechi, conform estimărilor realizate de birourile reţelei imobiliare - RE/MAX România. Astfel, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi (mp), de exemplu, scăderea de 200 euro/mp se traduce printr-o valoare mai joasă cu 10.000 de euro. Până la sfârşitul acestui an, reprezentanţii RE/MAX estimează pentru apartamentele vechi din Bucureşti o scădere de până la 15 la sută a preţurilor, în timp ce în provincie scăderea va fi ceva mai temperată, urmând să fie cuprinsă între 5 şi 10 la sută. Scăderea ar putea fi însă mai accentuată dacă BNR va continua să înăsprească normele de creditare pentru populaţie.
În Bucureşti, preţul pe metrul pătrat în zona 1 Mai a scăzut din luna ianuarie de la 2.500 la 2.300 de euro/mp. Scăderi similare s-au înregistrat şi în ţară - la Cluj-Napoca preţul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, faţă de 1.200 - 1.500 euro/mp în luna ianuarie. În Constanţa, de la 1.300-1.700 euro în 2007, în acest an preţurile au ajuns la 1.000-1.500 euro/mp, iar la Iaşi de la circa 1.400 euro, în ianuarie anul curent, la 1.200 euro/mp la jumătatea acestui an.
Scăderea vine dupa ani de creştere accelerată a preţurilor apartamentelor, creştere stimulată de doi factori principali: aderarea la Uniunea Europeană şi, respectiv, accesul mai facil la creditele ipotecare.
'Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de aşteptare pe care România i-a avut până la intrarea în UE. Am avut un preludiu prelungit de 2 ani, în care preţurile s-au triplat, iar dupa aderare - în mod previzibil, de altfel - au crescut în continuare, şi nu întotdeauna justificat', consideră Andrei Pascu, broker şi proprietar al agenţiei imobiliare RE/MAX- Advantage.
'Scăderea preţurilor apartamentelor n-ar trebui să surprindă pe nimeni- era previzibilă şi, în plus, pentru majoritatea populaţiei, aceasta este o veste bună, şi nicidecum o veste proastă', a apreciat Adrian Şişchin, director regional RE/MAX.
De asemenea, Şişchin consideră că pentru cumpărători piaţa scade suficient încât să merite să cumpere în această toamnă.
'Dacă vorbim despre cumpărători - piaţa scade suficient încât să merite să cumpere în această toamnă: asumându-şi riscul de a aştepta mai mult - adică o scădere şi mai mare - s-ar putea ca de fapt să piardă un moment bun. E ca la bursă, la urma urmei... În ceea ce îi priveşte pe vânzători: doar cei care au cumpărat apartamente vechi la sfârşitul anului trecut sau începutul acestui an, iar acum vor sau trebuie să le şi vândă - doar aceştia pot ieşi în pierdere acum. Dar - câţi pot fi în această situaţie bizară?
Majoritatea - dacă trebuie să vândă acum, îşi vor fi recuperat investiţia şi cei mai mulţi vor câştiga 20-50-100 la sută sau câteva sute la sută, în funcţie de momentul achiziţiei. Plus că o corecţie a preţurilor înseamnă că acestea reajung în marjele accesibile finanţărilor prin credite, piaţa se reglează şi ar trebui să îşi reia dinamica', a explicat Adrian Şişchin, care a adăugat că cei mai afectaţi de scăderea dinamicii tranzacţiilor sunt dezvoltatorii imobiliari, întrucât trebuie să îşi recupereze investiţiile în anumite termene.
Rompres
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro