Peste 47% dintre români nu şi-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani, în timp ce doar 1% au ales să îşi schimbe angajatorul de şase ori în acest interval de timp, a arătat un studiu derulat de eJobs.„În ultima perioadă auzim tot mai des că angajaţii români îşi schimbă foarte frecvent locul de muncă. Preocupaţi de realitatea de pe piaţa pe care funcţionăm, am decis să aflăm care este adevărul în ceea ce priveşte dinamica de personal în companiile româneşti, chiar de la cei care o influenţează: angajaţii. În mod surprinzător, am aflat că situaţia este cu totul diferită faţă de percepţia avută până acum asupra pieţei”, a declarat HR Consultant eJobs, Laura Chilom.
Potrivit aceluiaşi studiu eJobs, în ultimii trei ani, 15% dintre români s-au mutat de la locul de muncă o dată, 16% au schimbat angajatorul de două ori şi 12% de trei ori. Doar 4% dintre respondenţi s-au reorientat modificându-şi jobul de patru ori şi 2% au schimbat angajatorul de cinci ori.
„Stabilitatea este o trăsătură care ne caracterizează din punct de vedere cultural. Ne plac statornicia, confortul, am fost învăţaţi cu ele şi suntem deseori dispuşi să stăm într-un job sau o organizaţie în care ne plafonăm, în care îndurăm diverse frustrări, decât să acţionăm şi să ne căutăm un alt loc de muncă. Majoritatea românilor se tem de risc şi de schimbare. Totuşi, pe măsură ce pe piaţă apar din ce în ce mai multe oportunităţi profesionale, există persoane care îşi iau inima în dinţi şi după ce au lucrat în acelaşi loc, pe acelaşi job în ultimii 5-10 ani, acum sunt dispuse să schimbe ceva în viaţa lor profesională. Dovada acestei schimbări de atitudine este faptul că cei care au participat la această cercetare pe site-ul eJobs sunt oameni care îşi caută de fapt un alt job”, a declarat Career Consultant la Careerexperts, Eduard Ezeanu
Potrivit reprezentantei HART Human Resource Consulting, Ana Ionescu, frecvenţa cu care angajaţii îşi schimbă jobul depinde de o serie de factori: nivelul de experienţă, gradul de satisfacţie profesională dar şi financiară, planurile individuale de dezvoltare în carieră. Cele mai multe schimbări de joburi au fost observate în cazul persoanelor aflate la nivel junior ca experienţă, dar şi în cazul specialiştilor. O frecvenţă medie a acestor schimbări rămâne totuşi de două ori într-un interval de trei ani, însă sunt şi cazuri în care schimbările au fost mai dese, chiar 3-4 ori. Dacă luăm cazul persoanelor cu experienţă, situaţia se schimbă considerabil, iar factorii motivaţionali sunt cu totul alţii. Pentru aceştia, perspectivele profesionale contează cel mai mult în momentul în care analizează oferta unei alte companii, punând mare accent pe stabilitatea şi statutul pe care o organizaţie le poate garanta unui angajat. Astfel, frecvenţa medie cu care aceştia îşi schimbă locul de muncă este o dată la interval de 2-3 ani.
Sondajul s-a derulat online în perioada 1-11 august 2008, pe site-ul companiei. La întrebarea „Cât de des ţi-ai schimbat jobul în ultimii trei ani?” au răspuns, în mod voluntar, peste 4500 de români, reprezentanţi ai populaţiei active. Această cercetare se înscrie într-o serie de anchete pe care eJobs şi-a propus să le realizeze în rândul românilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro