Romania ar putea atinge nivelul mediu de productivitate al Uniunii Europene in 25-30 de ani, insa intervalul ar putea fi chiar mai lung, de peste 50 de ani, in lipsa progreselor din domeniu, a declarat, joi, presedintele PLD, Theodor Stolojan, la un seminar economic. "Pentru a ajunge la nivelul mediu de productivitate din tarile din Uniunea Europeana, Romania are nevoie de 25-30 de ani, dar aceasta perioada postaderare ar putea fi mult mai lunga, de peste 50 de ani, daca Romania nu va avea productivitate", a afirmat Stolojan. El a mentionat ca, pentru a se apropia de media productivitatii din UE, Romania trebuie sa inregistreze progrese continue, atat la nivelul companiilor, cat si la cel al sectorului de stat.
"Experienta altor tari ne spune ca aceasta crestere nu se poate realiza fara investitii de capital si resurse umane, fara sisteme eficiente de alocare a resurselor si fara un progres al tehnologiilor", a spus Stolojan la seminarul pe teme de competitivitate si productivitate.
El a aratat ca sistemul de invatamant si agricultura au deficiente de productivitate si nu sunt racordate la necesitatile pietei. "Agricultura este o frana a productivitatii si - traditional un sector slab din punct de vedere al productivitatii - , abia de doi ani a inceput programe care sa o creasca", a spus Stolojan, dand exemplul programelor SAPARD.
In privinta sistemului de invatamant, Stolojan a afirmat ca acesta nu raspunde cerintelor de pe piata muncii, iar o reforma in domeniu este inutila in lipsa unui mecanism de corelare la piata muncii.
Pe de alta parte, un alt sector unde trebuie crescuta productivitatea este cel al infrastructurii. "Nu mai putem intarzia programul de autostrazi, iar agricultura este o frana a productivitatii", a continuat Stolojan.
El a mai aratat ca sectorul companiilor de stat este deficitar din acest punct de vedere, in special la firmele de utilitati publice, unde nu exista competitie. "In sectorul public, in special la companiile de utilitati publice, nu avem competitie, iar motorul productivitatii este tocmai competitia. Administratia publica a ramas cu niste reflexe din trecut, ca expertii sunt in administratia publica", a spus Stolojan.
Conform acestuia, Romania inregistreaza mai putin de jumatate din media productivitatii in UE. In opinia lui Stolojan, Romania nu are o politica in privinta migratiei fortei de munca, iar la un moment dat se va simti nevoia unor muncitori straini care sa presteze anumite activitati pe care salariatii locali nu vor mai dori sa le asigure. Totodata, cresterea salariilor va determina ca o parte din romanii care lucreaza in strainatate sa se intoarca si va stimula investitiile.
"Salariile mai mari nu duc automat la inflatie, dar in masura in care salariile cresc investitorii au optiunea de a investi in tehnologii mai performante", a adaugat Stolojan.
Pe de alta parte, el a afirmat ca este necesara o responsabilizare mai mare a managerilor si o alocare mai atenta a bugetelor companiilor de stat. "Trebuie sa intarim responsabilitatea managementului si trebuie judecate sever bugetele companiilor de stat. Spre exemplu, la CFR sau la companii din industria carbunelui s-au facut ravagii, o sfidare la adresa celor care platesc taxe si impozite", a spus Stolojan.
Presedintele PLD a mai sustinut ca productivitatea companiilor este diminuata de o serie de probleme ale tranzitiei din anii '90, care nu au fost inca solutionate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro