Stocul de spatii logistice din Romania va urca in 2008, dar ramane mult mai mic decat cel din Polonia

23 iunie 2008

Stocul de spaţii logistice din România va creşte în 2008 cu 80%, la un milion de metri pătraţi, cu toate acestea suprafaţa totală a proiectelor de acest tip de pe piaţa locală urmând să fie de patru ori mai redusă decât cea din Polonia, apreciază reprezentanţii companiei CB Richard Ellis/Eurisko. Piaţa locală rămâne cu mult sub nivelul celei poloneze în ceea ce priveşte suprafaţa spaţiilor industriale, deşi creşterea stocului în acest an faţă de 2007 în România va fi de 81%, iar în Polonia de doar 14%.
Potrivit CB Richard Ellis/Eurisko, la sfârşitul anului trecut stocul din România a fost de 550.000 de metri pătraţi, iar în Polonia de 3,5 milioane de metri pătraţi.

 

Cu toate acestea, cele două ţări înregistrează rate de ocupare a spaţiilor şi niveluri ale chiriilor comparabile. Astfel, în Polonia, pentru parcurile logistice din zona Varşoviei, analiştii CBRE/Eurisko estimează o rată de neocupare de 7%, iar pentru spaţiile de pe întreg teritoriul polonez un nivel de 9%, în timp ce pentru stocul de spaţii logistice din România prognozele indică 7%, sau chiar mai puţin.

 

În ceea ce priveşte chiriile, nivelul din Polonia variază între 3 şi 6 euro/metru pătrat/lună, cu posibilitatea de negociere redusă faţă de anii anteriori, datorită cererii ridicate şi a ofertei încă scăzute. Comparativ, chiriile din Bucureşti se vor menţine la nivelul anului trecut, respectiv 3,7 - 5 euro/mp/lună pentru proiectele clasa A, în funcţie de suprafaţa închiriată şi perioada contractuală. Randamentul din România este însă mai ridicat, ajungând la 8,5 - 9%, în timp ce în Polonia nivelul acestuia este de 6,5 - 7%.

 

În România, interesul pentru dezvoltările logistice şi industriale este din ce în ce mai ridicat pe fondul creşterii economice înregistrate în ultimii ani şi în prima jumătate a anului 2008, consideră reprezentanţii CB Richard Ellis/Eurisko.
Astfel, evoluţia acestui segment imobiliar tinde să fie asemănătoare cu cea din alte ţări est-europene, care au aderat la Uniunea Europeană înaintea României, analiştii considerând că Polonia poate fi un exemplu elocvent, în special datorită mărimii comparabile a celor două ţări.

 

Potrivit CB Richard Ellis/Eurisko, Polonia a avut cea mai bună dinamică dintre noile state care au devenit membre ale Uniunii Europene, pe segmentul spaţiilor industriale, printre principalele motoare de creştere numărându-se randamentele foarte bune, desfiinţarea barierelor comerciale şi costul redus al forţei de muncă. Totodată, creşterea economică din Polonia a determinat dezvoltarea foarte rapidă a reţelelor de retail şi a investiţiilor în centre logistice.

 

"În prezent, contractele pentru spaţii logistice sau de depozitare şi producţie se închid, în Polonia, la chirii ce variază între trei şi şase euro/ metru pătrat/ lună, cu posibilitatea de negociere redusă faţă de anii anteriori, datorită cererii ridicate de spaţii industriale moderne şi a unei oferte încă scăzute. Comparativ, chiriile pentru spaţiile industriale din Bucureşti se vor menţine la nivelul anului trecut, respectiv 3,7 - cinci euro/ metru pătrat/ lună pentru proiectele clasa A, în funcţie de suprafaţa închiriată şi perioada contractuală", precizează autorii analizei.

 

Majoritatea dezvoltărilor logistice din România sunt axate în zona municipiului Bucuresti, în vreme ce 55% din stocul industrial al Poloniei se află pe întinsul ţării, în zone de dezvoltare industrială. La nivelul României, în afara Capitalei, alte oraşe care vor beneficia de dezvoltări pe segmentul logistic sunt Timişoara, Braşov, Arad, Cluj-Napoca, Oradea sau Constanţa.

 

Pe de altă parte, autorii analizei arată că investiţiile în sectorul industrial din ambele ţări sunt încă reduse faţă de cuantumul alocat pe segmentul de birouri şi retail, unul dintre factorii principali care au dus la această situaţie fiind dificultatea găsirii terenurilor care să dispună de o infrastructură solidă pentru dezvoltarea parcurilor industriale.
Principalele industrii care asigură cererea de spaţii logistice, atât în România cât şi în Polonia, sunt retailul şi marii operatori logistici internaţionali.

 

"În 2007, dar şi în prima jumatate a anului 2008, în România s-a constatat o creştere considerabilă a cererii pe piaţă, prin majorarea volumului tranzacţiilor cu peste 35% faţă de anul precedent şi a mărimii contractelor încheiate, suprafaţa închiriată variind între 5.000 de metri pătraţi şi 10.000 de metri pătraţi", precizează compania de servicii imobiliare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro