Stii sa negociezi in afaceri?

7 august 2006

Indiscutabil, daca vrei sa fii un bun manager trebuie sa detii arta negocierii. Cu totii negociem ceva in fiecare zi, aceasta fiind solutia optima de a obtine ceea ce dorim. Abilitatile de negociator sunt absolut necesare pentru un manager, deoarece ele asigura o buna colaborare in firma si in afara ei. Totusi, o sarcina delicata ca aceasta, negocierea, necesita o atentie sporita privind organizarea si conducerea intregului proces.

Este nevoie sa parcurgi unele etape, cum ar fi: pregatirea negocierii si elaborarea unei strategii de clarificarea a pozitiilor partilor. Foarte importanta este negocierea propriu-zisa, incheierea negocierii, intelegerea finala si, mai ales, formularea unui acord. Dar, inainte de a incepe negocierea propriu-zisa, ai in vedere obiectivul negocierii. Apoi, gandeste-te care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a se ajunge la un acord. De asemenea, intreaba-te daca esti dispus sa accepti mai putin. Trebuie sa stabilesti si o limita sub care negocierea nu poate continua. Ai in vedere si eventualele reactii pe care le poti avea in cazul in care cunosti obiectivele partenerului.
 
Trasaturi de caracter specifice unui bun negociator
 
Daca ai putere de convingere, partenerul de afaceri va face cu siguranta unele concesii, iar tu vei obtine rezultatul dorit. Un alt punct forte al tau ar putea fi intuirea momentului potrivit pentru negociere. Mai exact, trebuie sa stii cand sa abordezi in discutie un subiect si cand sa nu vorbesti. Pe langa aptitudinea de a stii sa dai inapoi atunci cand mersul negocierii te obliga, ai nevoie de capacitatea de a-ti reprima reactiile care tradeaza orice stare emotiva. Cand negociezi, impune prestanta si nu folosi atacul la persoana. Nu in ultimul rand, trebuie sa pornesti in negociere cu dorinta ferma de a castiga!
 
Cum negociaza alte nationalitati
 
Stapanirea secretelor negocierii a devenit o conditie a reusitei in afaceri, dar si in viata cotidiana. Numai toti percepem insa in acelasi mod necesitatea ei.
 
Un partener de afaceri grec se va simti jignit daca ii accepti imediat oferta, fara sa negociezi.
 
Arabii incep negocierile doar dupa o perioada de "acomodare", timp in care nu se discuta afaceri. Poti vorbi despre arta si istorie, dar nu despre statutul femeilor. De asemenea, arabii prefera barbatii ca parteneri de discutie, deoarece pentru ei locul unei doamne nu este in business.
 
Americanii actioneaza mai pragmatic. Mai intai studiaza oferta, urmeaza cateva sedinte de negociere, dupa care procesul se incheie rapid, cu semnarea contractului. In multe cazuri, discutiile preliminare se desfasoara la telefon, intalnirea fata in fata confirmand finalizarea negocierii.
 
In schimb, popoarele din America Latina prelungesc discutiile pentru mai multe zile sau saptamani. Astfel, daca iti doresti sa inchei un contract va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare.

Nicoleta Margineanu
[email protected] 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro