Standard & Poor's a redus perspectiva asociata ratingului suveran acordat Romaniei

5 noiembrie 2007

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus, luni, la 'negativ' de la 'stabil' perspectiva asociata ratingului suveran acordat Romaniei, din cauza cresterii deficitului de cont curent si a cheltuielilor avute in vedere de guvernul de la Bucuresti, informeaza Bloomberg."'Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernului fata de cresterea rapida a dezechilibrelor externe. Politicile fiscale si de venituri au un caracter expansiv si exista sansele ca viitoarele alegeri sa stimuleze cresterea in continuare a cheltuielilor", a apreciat agentia de rating.

in primele opt luni ale acestui an deficitul de cont curent al Romaniei a crescut la 10,23 miliarde euro, de la 5,47 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, pe masura ce aderarea la Uniunea Europeana a stimulat importurile. in plus, guvernul de la Bucuresti are de gand sa majoreze cheltuielile in urmatoarele luni, ceea ce ar conduce la majorarea deficitului bugetar la peste un procent din Produsul Intern Brut pe 2007.

Expertii Fondului Monetar International au apreciat, in ultimul raport asupra economiei mondiale, ca Romania va incheia anul 2007 cu un deficit de cont curent de 13,8 la suta din PIB. De altfel, in cadrul ultimei vizite la Bucuresti, expertii institutiei financiare internationale s-au aratat ingrijorati cu privire la nivelul deficitului de cont curent. seful delegatiei FMI in Romania, Albert Jaeger, arata, la inceputul luni octombrie, ca deficitul nu va mai putea fi sustinut intr-o foarte mare masura de investitii straine.

La randul sau Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat si el asupra cresterii accelerate a deficitului de cont curent.

'Deficitul de cont curent este o problema. Romania trebuie sa constientizeze ca nu mai poate sa mentina cresterea deficitului de cont curent si sa aiba mai multa grija cu competitivitatea', a declarat recent Mugur Isarescu. Acesta a explicat ca Romania trebuie sa acorde o atentie sporita politicilor fiscale si in acelasi timp sa asigure o despovarare a politicilor monetare in vederea mentinerii sub control a inflatiei.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru 2007 un deficit de cont curent de 13,4 la suta din PIB, dupa ce in 2006 acesta a fost de 10,3 la suta din PIB.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro