Somnifobia - 3 lucruri pe care să le faci dacă ai anxietate de somn

28 noiembrie 2021

Știai că anxietatea de somn sau frica de somn este o temere reală? Ea se numește somnifobie și apare de cele mai multe ori atunci când experimentăm o traumă, un episod deprimant sau o perioadă stresantă din viață.

Din nefericire, stresul a devenit o componentă de nelipsit din viețile noastre - așa că cel mai probabil cu toții experimentăm, la un moment dat, anxietate de somn. Când aceste episoade devin totuși recurente și persistente, lipsa somnului ne afectează calitatea vieții. Anxietatea de somn se manifestă atât prin imposibilitatea de a adormi, cât și prin atacurile de panică și episoadele de agitație din timpul somnului.

Însă, să privim partea plină a paharului: ca multe alte frici, teama de somn poate fi domolită și ținută sub control - ți-am pregătit un ghid cu sfaturi pe care să le pui în aplicare ca să ții sub control anxietatea de somn.

1. Practică o „bună igienă de somn”

Specialiștii vorbesc despre ideea de „igienă de somn”, adică un ansamblu de lucruri pe care trebuie să le facem înainte de a adormi. Practic, o bună igienă de somn înseamnă o rutină sănătoasă și poate fi detaliată astfel:

  1. mergi la somn mereu la aceeași oră și trezește-te la aceeași oră dimineața, chiar dacă e weekend;
  2. nu consuma alcool și cafea cu 6 ore înainte de culcare;
  3. nu face sport cu 2 ore înainte culcare;
  4. păstrează-ți camera mereu la un nivel optim de temperatură (poți opta chiar pentru alegerea unei pilote de iarna în permanență, care să îți aducă un plus de căldură) și asigură-te că spațiul e cât mai întunecat;
  5. nu sta pe telefon / laptop / la televizor cu o oră înainte de culcare;
  6. dacă nu poți dormi, fă ceva plictisitor - păstrează mereu pe noptieră o carte sau revistă plictisitoare, spre care să te întorci când nu poți dormi.

2. Vorbește despre asta

Mai cu seamă, ia în calcul ajutorul medical - deși episoadele de sleep anxiety sunt firești atunci când ele devin recurente și te împiedică să îți desfășori în mod normal activitatea zilnică.

Când frica de somn te împiedică să dormi pentru o perioadă mai lungă de timp, ia în calcul să contactezi un specialist - mai ales dacă momentele (rare) în care adormi sunt însoțite de coșmaruri. Ambele pot fi tratate - e important însă să le conștientizezi și să le prioritizezi pentru a găsi soluția optimă pentru tine.

3. Schimbă mediul

Unii oameni experimentează sleep anxiety după un episod traumatic și, în acest caz, ia în calcul să schimbi mediul în care dormi - redecorează camera, dacă nu e posibil să o schimbi cu totul. Schimbă poziționarea patului, schimbă draperiile, asigură-te că ai suportul unei perne confortabile, dar și că ai o saltea calitativă.

Un mediu nou de somn va fi perceput de creier asemenea unui nou început. Asigură-te că îți construiești un spațiu în care să te simți în siguranță - pune culorile tale preferate, fotografii cu cei dragi sau citate inspiraționale, orice te face să te simți că aparții acelui mediu.

Bonus: practică exerciții de meditație și respirație înainte de somn și încearcă să practici somnul conștient - adică, în loc să vezi somnul ca pe „un alt lucru pe care îl am de făcut”, ia-l în serios și analizează pașii pe care îi urmezi până ce adormi. Controlează-ți respirația, nu lua telefonul cu tine la somn și nu viziona / asculta conținut negativ înainte de culcare.

În final, anxietatea de somn se poate, ca multe alte frici, trata. Însă pentru a ține sub control somnifobia, este vital să o conștientizezi și să o recunoști - temerile nu sunt motiv de rușine. Mai mult decât atât, o frică precum aceasta este - din nefericire - din ce în ce mai întâlnită astăzi, în era vitezei, a stresului, a agitației ca mod de viață.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Somnifobia - 3 lucruri pe care să le faci dacă ai anxietate de somn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro