Sistemele de pensii private din Europa Centrala si de Est vor creste cu aproape 20 la suta anual, pana in 2015

24 iulie 2007

Sistemele de pensii din Europa Centrala si de Est (ECE) vor creste cu 19 la suta anual, pana la nivelul anului 2015, potrivit unui studiu al companiei Allianz Global Investors (AGI) privind situatia sistemului de pensii in 11 tari din ECE. Acest lucru va insemna o majorare in valoare absoluta a fondurilor de la 51 de miliarde de euro la 245 miliarde de euro.

Studiul evidentiaza faptul ca opt dintre cele 11 tari analizate din ECE au introdus programe de pensii cu contributii obligatorii individuale predefinite. Aceste planuri au creat asa-numitul pilon al doilea al sistemelor de pensii, cu fonduri capitalizate, ele sunt gestionate privat si sunt independente de schemele ocupationale.

Polonia este in prezent cea mai mare piata, cu o cota de piata regionala de 60 la suta la nivelul ECE. Polonia, Ungaria si Republica Ceha vor realiza 80 la suta din volumul asteptat a fi atins la nivelul anului 2015, chiar daca in aceste tari se afla numai 55 la suta din populatia regiunii.

'Prin introducerea contributiilor individuale predefinite in cadrul unui sistem de pensii obligatorii, tarile din ECE si-au asigurat un grad ridicat de sustenabilitate a sistemelor nationale de pensii in termeni de finantare publica si, in consecinta, se plaseaza cu cativa pasi inaintea multora dintre tarile Vest-Europene in privinta diversificarii fondurilor care urmeaza sa finanteze perioada corespunzatoare vietii la pensie', a aratat seful diviziei de pensii din cadrul Allianz Global Investors, Brigitte Miksa.

Cand au fost, pentru prima data, introduse conturile individuale de pensii obligatorii, tarile ECE au optat pentru reglementarea unor restrictii cantitative in ceea ce priveste clasele de active detinute si, in multe tari, plasamentele in actiuni si in active din strainatate sunt plafonate.

In plus, multe state au impus realizarea unor randamente investitionale minime in termeni relativi sau absoluti, care, la randul lor, au ca efect limitarea detinerilor de actiuni.

'Guvernele tarilor din Europa Centrala si de Est trebuie sa asigure un echilibru intre dorinta de a sustine dezvoltarea pietelor de capital nationale si intentia de a incuraja eficientizarea randamentelor investitionale ale fondurilor de pensii', a mai spus Miska.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro