Led-ul (Light Emitting Diode) este un dispozitiv optoelectronic, care emite lumina atunci cand este parcurs de un curent electric in sensul sau de conductie.
In contextul actual, al crizei economice mondiale, al epuizarii resurselor energetice bazate pe combustibili fosili si al cresterii alarmante a fenomenului de incalzire globala, reducerea consumurilor energetice a devenit o prioritate pentru toate categoriile de consumatori si totodata o politica la nivel mondial.
Iluminatul public si domestic reprezinta un factor de poluare pentru mediu. Eliminand din discutie becul cu incandescenta, care a revolutionat lumea si care este pe cale de a fi scos in afara legii din cauza randamentului sau foarte mic de sub 7%, noua tehnologie cu adevarat verde este reprezentata cu succes de sistemele de iluminat cu led-uri.
In anii '20 ai secolului trecut Oleg Vladimirovich Losev aprindea primul led. Inventia a fost primita cu entuziasm de comunitatea cercetatorilor din intreaga lume, dar tehnologia nu a fost implementata vreme de decenii datorita costurilor mari de productie si a luminii slabe pe care o emitea.
La ora actuala cercetarile in domeniul iluminatului au facut din led, solutia cea mai buna fiind cea mai economica sursa de lumina. Led-ul este utilizat in cele mai variate domenii, de la jucarii pentru copii pana la domenii de varf cum este aviatia. Inventarea led-ului care poate produce lumina alba, a condus la introducerea lui in sistemele de iluminat. Noile tehnologii care folosesc led-uri ofera solutii pentru cerintele legate de iluminatului public si domestic indeplinind cu succes standardele tehnice si de calitate impuse de legislatia din domeniu.
Pe langa avantajele economice oferite de tehnologia led, si anume reducerea consumului de energie electrica cu aproximativ 50%, aceasta ofera si avantajele ecologice precum reducerea poluarii.
Tehnologia led ofera reducerea pierderilor din retea datorate armonicilor, durata de viata a sistemelor de iluminat cu led fiind de 3 ori mai mare decat a lampii cu sodiu si cu vapori de mercur.
Avantajele utilizarii corpurilor de iluminat cu led-uri:
- Economia de energie: randamentul sistemelor de iluminat cu led-uri este superior lampilor cu incandescenta si lampilor cu descarcare in gaz, astfel se reduce factura de energie electrica cu 50-80%;
- Durata de viata: dispozitivele led clasice au durata de viata de aproximativ 100.000 de ore, iar dupa aceasta perioada are loc o scadere a gradului de iluminare la 80%;
- Culoarea emisa: este o lumina calda, neutra sau rece si este foarte apropiata de lumina naturala;
- Factorul de putere: sistemele de iluminat cu leduri au factorul de putere mai mare de 0,98, acesta fiind de 0,5 la lampile cu sodiu ceea ce duce la reducerea pierderilor suplimentare in retea si se obtine astfel reducerea consumului de energie electrica;
- Tensiunea de alimentare: lucreaza la o tensiune de alimentare cuprinsa intre 85 - 264 Vca;
- Timpul de pornire-oprire: sistemele cu led lumineaza practic instantaneu la intensitate maxima fara a avea intarzieri.
Una din firmele din Romania care are in obiectul de activitate si comercializarea de sisteme de iluminat cu leduri este SC EURO VIAL LIGHTING cu sediul in Constanta. Apeleaza cu incredere la serviciile companiei!
» Preluat de pe LivePr.ro - Sisteme de iluminat cu leduri sau noua iluminare ...
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro