Sindicalistii pregatesc specialisti in domeniul fondurilor structurale

30 august 2006

Blocul National Sindical a lansat la mijlocul lunii iunie 2006 un amplu program de pregatire a membrilor de sindicat, cu preponderenta tineri cu varsta intre 23 si 35 de ani, in domeniul fondurilor structurale. Proiectul urmareste crearea unei retele de specialisti in domeniul fondurilor structurale si realizarea unui portofoliu de proiecte... viabile la nivel local si regional, care sa poata fi finantate prin fondurile structurale, tinand cont de faptul ca Romania are alocata pentru perioada 2007 – 2013 o suma de circa 17 miliarde de euro.

La finalul acestui program, care se va derula pe parcursul a trei etape, BNS va avea 200 de specialisti care vor putea realiza proiecte care vor duce la imbunatatirea sistemului de invatamant si a formarii profesionale initiale, crearea de capital uman competitiv in diverse sectoare, cresterea accesului si participarii la formarea profesionala continua, asigurarea sigurantei locului de munca, imbunatatirea imaginii Romaniei prin turism si afaceri etc.

Din luna iunie pana in prezent au fost organizate cinci seminarii in regiunile Nord-Est, Vest si Sud-Vest, Nord-Vest, Centru si Sud, cel de-al saselea seminar, la care participa membri de sindicat din regiunea Bucuresti - Ilfov, desfasurandu-se zilele acestea (28 – 31 august), in sala de sedinte a Blocului National Sindical. In primele doua zile de seminar experti ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Integrarii Europene si ai Blocului National Sindical le-au prezentat cursantilor structura Uniunii Europene si institutiile ei, bugetul UE si pachetul financiar pe Romania, modalitatea in care se pot folosi de instrumentele structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune) si de programele operationale sectoriale. De asemenea, ultimele doua zile (30 si 31 august) sunt destinate managementului de proiect in cadrul caruia un expert al Delegatiei Comisiei Europene in Romania ii va invata pe membri de sindicat din Bucuresti si Ilfov cum sa intocmeasca schema logica a proiectului si bugetul acestuia, urmand ca dupa publicarea Ghidului solicitantului sa poata realiza proiecte viabile care vor beneficia de finantare din fondurile structurale.

In zilele de 8 si 15 septembrie, participantii la acest seminar vor sustine o evaluare online in cadrul unui sistem implementat de BNS special pentru acest program. La incheierea acestei etape, care se va face odata cu ultimul seminar organizat in perioada 5-8 septembrie in regiunea Sud-Est, va avea loc o evaluare a celor 200 de cursanti (21 - 23 septembrie 2006), si, in functie de rezultate, 60 dintre tinerii participanti la seminarii vor putea lua parte la cea de a doua etapa: seminarul organizat de BNS impreuna cu TAIEX (Departament de Asistenta Tehnica al Comisiei Europene) in perioada 23-24 octombrie 2006.

S-a deschis sezonul seminariilor

In noiembrie va fi reluata seria de sapte seminarii regionale, etapa in care participantii de la primele cursuri vor aprofunda informatiile, cu accent pe schimbul de experienta si bune practici. Tinerii vor beneficia de asistenta unor experti din statele membre ale UE ce provin din structuri sindicale si au experienta in scrierea si implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale. La sfarsitul programului, in luna decembrie a acestui an, Romania va avea inca 200 de persoane capabile sa gestioneze fonduri europene, plus un portofoliu serios de programe ce vor contribui la dezvoltarea economica si sociala a regiunilor in care vor fi implementate.

“De la 1 ianuarie 2007 specialistii Blocului National Sindical vor putea aplica cereri de finantare din fondurile structurale in orice domeniu si regiune. Avantajul Romaniei il constituie faptul ca este singura confederatie sindicala care a organizat un astfel de program inainte cu sase luni de data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. “In afara crearii acestei retele de specialisti, urmarim ca pana la sfarsitul acestui an sa avem deja un portofoliu de proiecte viabile in plan local si regional care sa poata fi finantate din Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune”, sustine Dana Mocanu, consilier Integrare Europeana in cadrul Blocului National Sindical.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro