Si in aprilie, salariile cele mai consistente s-au inregistrat in domeniul financiar-bancare

4 iunie 2007

Potrivit INS, salariul mediu net realizat a crescut cu 14 lei (1,4%i) in luna aprilie, la 1.027 lei, valorile cele mai mari fiind inregistrate, din nou, in activitatile de intermediere financiara (3.002 lei). Cele mai mici retributii se inregistreaza in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (573 lei). In luna aprilie, castigul salarial mediu brut a fost de 1387 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna precedenta, informeaza Institutul National de Statistica.

Castiguri nete peste medie se inregistreaza in industria extractiva (2.009 lei), energie electrica si termica, gaze si apa (1.507 lei), industria metalurgica (1.246 lei), sectorul prelucrarii petrolului (1.930 lei), iar sub medie in constructii (865 lei), comert (856 lei), sanatate si asistenta sociala (882 lei), industria prelucratoare (853 lei).

Salariul real in luna aprilie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre castigul net si inflatie, a crescut cu 0,9%. Fata de luna octombrie 1990, salariul real este cu 8% mai mare.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, aprilie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile salariului net in aprilie fata de luna precedenta s-au datorat, in principal acordarii de prime (inclusiv a primelor de Pasti si a primelor de vacanta), indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari, dupa cum urmeaza: cu 24,2% in activitatile de transporturi pe apa; intre 10% si 20% in: activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, industrie miniera, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe; intre 5% si 10% in activitatile: captarea, tratarea si distributia apei, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, informatica si cercetare-dezvoltare, posta si telecomunicatii, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, transporturi aeriene, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie; intre 2% si 5% in activitatile: industria altor mijloace de transport, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii.

Scaderile fata de luna martie ale salariului net au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna precedenta sau de realizarea unei productii mai mici. Scaderi mai mari de 1,2 puncte procentuale s-au inregistrat in: activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitatile de posta si curier, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tabacirea si finisarea pieilor, industria alimentara si a bauturilor, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria metalurgica, intermedieri financiare, industria de masini si echipamente, sanatate si asistenta sociala, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul mediu nominal net a crescut cu 22,4%, iar salariul real a urcat cu 18%.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. incepand cu luna ianuarie 2007, esantionul cuprinde 22.200 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) sunt cuprinse exhaustiv in cercetare. Pentru sectorul economic au fost incluse in cercetare unitatile cu patru salariati si peste, care acopera 90,8% din numarul total de salariati din acest sector.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro