Sfaturi practice pentru îmbunătățirea securității unui site web

7 iulie 2021

Atacurile informatice asupra site-urilor și platformelor online sunt din ce în ce mai frecvente și au o anvergură din ce în ce mai mare. De aceea, măsurile de securitate online sunt vitale pentru protejarea site-urilor și a utilizatorilor acestora.

Există însă și câteva măsuri de bază care trebuie luate pentru a diminua probabilitatea ca securitatea site-ului să fie periclitată.

 

 

  1. Parola puternică. Probabil una dintre cele mai eficiente metode este setarea unei parole puternice care conține o suită de simboluri, litere și cifre. Bineînțeles parola poate fi evaluată cu unul dintre numeroasele tool-uri disponibile online destinate acestui scop. O altă recomandare în ceea ce privește parola, este schimbarea ei în mod regulat.
  2. Limitarea tentativelor de autentificare. Este recomandat ca numărul de încercări de autentificare pe care le are un utilizator să fie limitat. Acest lucru previne roboții trimiși de hackeri să poată încerca diferite variante de parole până când ajung la cea corectă.
  3. Gestionarea utilizatorilor. Împărțirea rolurilor între utilizatori trebuie făcută prioritar, pe niveluri, în funcție de gradul de acces de care fiecare utilizator are nevoie pentru a-și face treaba. Așadar, nu toți utilizatorii trebuie să aibă drepturi depline de admin.
  4. Actualizări regulate. Software-ul neactualizat reprezintă o vulnerabilitate. Acest aspect trebuie avut în vedere. Utilizatorii de WordPress sunt mai norocoși deoarece platforma are actualizări automate, ceea ce îi scutește de a face acest task manual.
  5. Atenție la plug-in-uri. Aceste elemente sunt extrem de folositoare pentru că pot oferi funcțiile pe care utilizatorii le doresc. În același timp, constituie și o problemă majoră de securitate. Așadar acestea trebuie actualizate. În același timp, trebuie evitată instalarea de plug-in-uri care au probleme securitate cunoscute.
  6. Back-up-uri. Un atac informatic reușit va periclita accesul la date esențiale. Așa că efectuarea de back-uri regulate ale datelor importante este o măsură care nu trebuie neglijată. Astfel, în momentul în care nu vei mai putea accesa resursele online, un back-up asigură baza principală pentru reconstrucție după atac.
  7. Servere securizate. Este importantă alegerea cu grijă a furnizorului de servicii de găzduire web. Este recomandată contractarea unui furnizor cu experiență și vechime piață care reușește să mențină un grad ridicat de securitate pe serverele pe care le deține.
  8. Scanări regulate pentru malware. Doare pentru că totul pare în ordine, iar tot sistemul funcționează optim, nu înseamnă că posibilitatea de a avea un virus este exclusă. De aceea, este recomandată efectuarea de scanări regulate pentru a descoperi eventualele probleme și pentru a putea interveni prompt.
  9. Certificat SSL. Acest certificat criptează conexiunea dintre un server și un browser, ceea ce înseamnă că este mult mai puțin vulnerabilă atacurilor. Așadar, certificatul va proteja datele de autentificare ale utilizatorului și alte date sensibile, cum ar fi cele bancare.
  10. Web Application Firewall (WAF). Există acum o serie de aplicații de tip WAF specializate în protecția serverelor, dar și a site-urilor individuale. Aceste aplicații monitorizează schimbul de date și identifică dacă transferul este unul sigur sau nu. Așadar, utilizarea unei astfel de aplicații este recomandată pentru îmbunătățirea siguranței.

Aceste zece sfaturi, aplicate la măsurile de securitate luate pentru fiecare site în parte vor crește nu doar nivelul de securitate al site-ului respectiv, ci va diminua rata de succes a atacurilor informatice online.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro