Semnale imbucuratoare pentru orizontul 2008

22 iunie 2006

Diferentele din punct de vedere economic intre regiunile din Romania se vor reduce semnificativ la orizontul anului 2008, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Programele de dezvoltare aplicate vor determina modificari vizibile la nivelul cresterii economice a fiecarei zone, atat pe total cat si in structura produsului intern brut. Apropierea de mediile cresterii economice nationale, estimata la sase la suta in 2006, 6,2 la suta in 2007 si 6,3 la suta in 2008, este vizibila pentru toate regiunile, cu exceptia municipiului Bucuresti. Aici se preconizeaza cele mai ridicate cresteri, depasind estimarile pe total tara (6,6 la suta in 2006, 7,1 la suta in 2007, respectiv 6,8 la suta in 2008).

Sectorul constructiilor prinde aripi

Potrivit estimarilor legate de structura Produsului Intern Brut, dinamica sectorului de constructii continua sa fie (pentru anii 2006-2008) cea mai ridicata (12 la suta in 2006 si 11,1 la suta, atat in 2007 cat si in 2008), fiind urmata de servicii (6,6 la suta in 2006, 6,9 la suta in 2007 si sapte la suta in 2008). Pentru industrie si agricultura cresterile sunt mai moderate, cu un ritm mediu anual de circa 3,5 la suta. Pentru toate sectoarele economiei, dinamicile regiunilor sunt destul de apropiate de media pe total economie. Astfel, pentru perioada 2006 - 2008, in constructii se prevad ritmuri peste media nationala, in principal in regiunile cu un nivel mai mic de dezvoltare, cum sunt Nord - Est, Sud - Est si Sud pentru care se preconizeaza atragerea unor sume mai mari din fondurile nerambursabile, dar si din cele de la buget pentru proiecte de investitii.

In 2005, indicele de disparitate a produsului intern brut pe locuitor dintre regiunea cu valoare maxima – Regiunea Vest (excluzand Bucurestiul cu un nivel net superior celorlalte regiuni) si regiunea cu nivel minim – Regiunea Nord – Est, a fost de 1,671. Prin evolutiile previzionate, pentru regiune Nord – Est, cu niveluri egale sau superioare atat mediei nationale, cat si Regiunii Vest, la orizontul anului 2008, indicele de disparitate dintre aceste doua regiuni se va reduce usor fata de anul 2005 si va avea un nivel de 1,662.14 la nivelul anului 2005 comparativ cu anul 2000 se inregistra o inrautatire a indicelui de disparitate (regiune nivel maxim/regiuni) atat in Regiunea Nord – Est, dar si in celelalte regiuni. La orizontul anului 2008, comparativ cu anul 2005, decalajele nu se mai adancesc, si
se mentin aproape constante.
 
In sectorul serviciilor, Capitala pe primul loc

Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri sunt previzionate pentru Bucuresti (7,1 la suta, 7,8 la suta, respectiv 7,2 la suta), cresteri insemnate, peste media nationala, fiind prevazute si in Regiunea Sud. in acest domeniu se pune accent pe valorificarea potentialului turistic de care dispun toate regiunile Romaniei. De asemenea, se pune accent si pe dezvoltarea altor tipuri de servicii cum sunt comunicatiile, financiar bancare si de asigurari, informatica si activitatile conexe, cele pentru intreprinderi, etc. In industrie, pentru regiunile Sud - Vest si Vest, pentru intregul interval sunt previzionate ritmuri peste media nationala. In ceea ce priveste ritmul de crestere al industriei din Regiunea Nord - Est, acesta se va accelera an de an si de la un nivel sub media nationala in 2006 (3,1 la suta), in 2007 va avea aceeasi valoare (3,6 la suta), pentru ca in 2008 sa devanseze media pe total si va fi de 4,7 la suta. Pentru agricultura cresterile la nivelul regiunilor se situeaza in jurul mediilor anuale nationale, prognozate in conditiile unor conditii climaterice normale. Cresteri usor superioare nivelului national sunt prevazute in zonele in care sectorul vegetal are o pondere mai mare (de exemplu regiunile Sud, Sud - Vest, Sud - Est etc.)

Comertul exterior

Prin Regiunea Bucuresti continua sa se deruleze cea mai mare parte din volumul comertului exterior romanesc, cu circa 22% pondere in total exporturi si aproximativ 40% la importuri si cu peste 70% din deficitul comercial al Romaniei. Referitor la soldul balantei comerciale, in Regiunile Sud si Sud – Vest volumul exporturilor il va depasi pe cel al importurilor, acestea continuand sa inregistreze un sold pozitiv.

Forta de munca

Estimarile privind forta de munca la nivel national, pentru perioada 2006 - 2008, au avut in vedere disparitatile datorate dezvoltarii economice diferentiate din interiorul regiunilor si ne-au condus la o crestere cu 0,5% a populatiei ocupate civile la sfarsitul anului 2008 comparativ cu 2005 si o crestere cu 5,5% a numarului mediu de salariati. Avandu-se in vedere dezvoltarea viitoare a regiunilor, prin proiectele ce vor fi promovate pe plan local, dar si prin orientarea fondurilor bugetare catre zonele defavorizate sau mai slab dezvoltate, la nivel regional, pentru aceasta perioada sau prognozat cresteri peste media nationala ale populatiei ocupate civile la sfarsit de an, pentru regiunea Bucuresti (4,6%), urmata de regiunea Vest (0,8%), regiuni care s-au evidentiat si in perioada anterioara in ceea ce priveste dezvoltarea economica. Usoare cresteri au fost estimate si pentru regiunile Nord – Vest si Centru. Pentru celelalte regiuni s-au estimat scaderi usoare cuprinse intre 0,7 sau 0,1%.

Scade rata somajului

Numarul mediu de salariati va creste in toate cele opt regiuni ale tarii, avand in vedere, pe de o parte, cresterea economica prognozata, iar pe de alta parte masurile active de crestere a numarului locurilor de munca. Cresteri semnificative, peste media la nivel national, au fost estimate pentru regiunile Bucuresti (14,9%), Vest (7,3%) si Nord – Vest (6,6%). Pentru celelalte regiuni cresterile estimate au valori sub media nationala. Din punct de vedere al numarului de someri inregistrati, in intervalul 2006 – 2008, la nivel national, a fost estimata o scadere de -5,4% ajungandu-se la o rata a somajului de 5,6%. Aceasta tendinta de scadere va fi urmata si de cea la nivel regional. Pentru toate cele 8 regiuni, au fost prevazute scaderi atat ale numarului de someri inregistrati, cele mai importante in regiunile Sud – Vest, Nord – Vest (-8%) si Nord – Est (-6,5%) cat si a ratei somajului (regiunea Vest 5%, Nord – Vest 3,8% si Bucuresti 2,2%, la nivelul anului 2008).

Salarii majorate cu minimum 37 procente

Estimarile privind evolutia castigurilor salariale medii nete in perioada 2006 - 2008 la nivel national ne-au condus la o crestere in termeni nominali cu 37,1% respectiv o crestere a salariului real cu 17,5%. Si evolutiile de la nivel regional indica o crestere atat a salariului mediu net cat si a salariului real, majoritatea regiunilor atingand nivelul national sau vor fi superioare acestuia. Astfel, pentru perioada 2006 - 2008 au fost prognozate 13 cresteri ale castigului salarial mediu net cuprinse intre 34,4% (regiunea Bucuresti) si 40,0% (regiunea Vest). Cresteri importante, peste media nationala, ale castigului salarial real, au fost estimate pentru regiunile Nord – Est si Nord – Vest (18%) respectiv Vest (20%), celelalte regiuni avand cresteri sub medie.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro