Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o creştere a economiei româneşti cu mult peste aşteptările analiştilor, dar nu susţin ideea supraîncălzirii acesteia, a spus, joi, preşedintele instituţiei, Vergil Voineagu. "Toate datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică demonstrează că economia României are o evoluţie reală ascendentă. Nu e nici un fenomen de supraîncălzire pentru că formarea brută de capital deţine o pondere foarte importantă, de invidiat chiar", a declarat preşedintele INS, la conferinţa de presă în care a prezentat detalii despre produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an.
El a adăugat că nu crede că e vorba de supraîncălzire, "pentru că nici unul dintre indicatorii sensibili, precum inflaţia sau şomajul nu conduc spre un asemenea risc, dar noi românii preferăm să punem răul înainte".
Agricultura a resimţit efectele secetei din 2007 şi la începutul acestui an.
Voineagu a amintit că toate componentele PIB au contribuit la creşterea acestuia în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care agricultura a avut o pondere foarte mică în produsul intern brut în această perioadă.
"Producţia vegetală, care a influenţat şi cantitatea de furaje, a fost în scădere. Preţul furajelor a fost, de asemenea, foarte mare, motiv pentru care numărul de efective de animale sacrificate a crescut", a explicat Voineagu.
În trimestrul I din 2008, producţia agricolă s-a bazat aproape în exclusivitate pe producţia animală (96,6%), care a sporit cu 2,6% faţă de nivelul din primul trimestru al anului trecut.
În schimb, producţia vegetală a avut de suferit din cauza secetei care a marcat anul 2007, aceasta scăzând cu 8,6% faţă de nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Valoarea serviciilor agricole a scăzut cu 16,1% în acelaşi interval, din cauza scăderii suprafeţelor însămânţate ca urmare a condiţiilor climaterice nefavorabile din primele luni ale anului 2008, după iarna grea.
"Anul acesta, însă, are semne că va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui să ducă la o contribuţie pozitivă a agriculturii la formarea produsului intern brut", a concluzionat Voineagu.
Produsul intern brut al României a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 8,2% faţă de cel din primul trimestru din 2007, mult peste aşteptările analiştilor, potrivit estimărilor publicate, luni, de INS.
Analiştii chestionaţi de NewsIn anticipau o creştere a produsului intern brut în primul trimestru din 2008 cuprinsă între 6,5% şi 7,8%, cei mai mulţi mizând pe un avans de peste 7,4%, stimulat de încasări mai mari din impozite şi de exporturi, în condiţiile în care construcţiile râmân motorul dezvoltării.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro